Hur välja/dela upp pensionsfonderna och summan? 28 år och lägger 2500kr/mån
Sök:

Hur välja/dela upp pensionsfonderna och summan? 28 år och lägger 2500kr/mån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Frans Sebastian

ställde för sedan frågan: Hur välja/dela upp pensionsfonderna och summan? 28 år och lägger 2500kr/mån

Hej RT!

Har en fråga angående pensionssparande. Läst mkt på denna blogg samt försökt följa Claes Hembergs tips och försökt dela upp sparandet lite inför min pension långsiktigt och med låga avgifter och bra breda fonder.
Såhär ser mitt ut för tillfället men blir ibland osäker när jag kollar statistiken. Har tidigare följt dessa fonder i ett år och kikat och sedan bestämt mig för dessa.

Avanza Zero
LF Global Indexnära
LF Tillväxtmarknad Indexnära
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
SPP Aktiefond Sverige

LF fonderna gått starkast hittills.
Avanza = 0 avgift. Helt ok historiskt.
Skall jag fortsätta spara i dessa eller ta bort någon/några? Lika mkt i varje?
Hur skall procentsatsen vara?

Uppskattar verkligen svar!

Det finns 7 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har numer gått över till att bara köra LF global indexnära till allt där det går, både privat själv, till barnen samt pension (både nya och gamla). Jag har en gammal tjänstepension hos SEB som blev kvar efter att jag flyttat det mesta av kapitalet till Avanza. Den skvätten har jag lagt i SEB Etisk global. Min ITP lägger jag hos SPP och där 100% SPP Aktiefond global. Allt som ligger hos Avanza kör jag 100% LF global indexnära .

Jag slipper ombalanseringen och det blir billigt och brett. Jag tänker som AP7 Aktiefond.

Så jag har bara tre (fyra med AP7) olika fonder att ha koll på beroende på bank. Jag har släppt sverigefonder och nischfonder. Höll på ett tag med flera olika portföljer och vände och vred. Kul ett tag, sen när jag baktestade dem så märkte jag att det i slutet blev ganska lika. Då tyckte jag att det är lika bra att köra 100% global och låta det mala på.

Har drygt 600’ placerat i pensionpengar i bara global. Min PPM ligger 100% i AP7 Aktiefond, vilket också är en globalfond.

Det går att bygga portföljer som avkastar mer, men jag tror på detta på lång sikt, alltså 10-15 år, som ett stabilt sparande.

Enkelt, brett, billigt och underhållsfritt!

Jag tror du ser min strategi;-)

Stort lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tjeena Fredrik !
  Tusen tack för ett Grymt. Långt och välformulerat svar! Precis vad jag behövde och detta är över förväntan!
  Låter riktigt snyggt, Globalfonden lär alltså vara rätt stabil och grym över tid? Läste den andra tråden om killen som förutsåg kraschen 2008 och lade allt i nån räntefond. Får lite samma vibbar.

  Det lustiga är att jag har ungefär liknande val på SPP, LF i min Tjänstepension (Pensionsförsäkring – ungefär detsamma? Har i LF försäkringen valt LF Global och LF Tillv. Indexnära. Global ligger på ca 6127:- och Tillväxtmarknad på 1589:-. Körde 50/50 . Borde jag byta till 100% Global här?

  I min SPP Försäkring körde jag 50% SPP Aktiefond Sverige och 50% Global. Global har summan 3712:- och Aktiefond Sverige 1545:-. Lika tid. Global har alltså även här överpresterat Aktiefond Sverige. Borde jag byta till Global?

  Har även via Alecta där jag körde ITP Alecta Optimal, osäker på denna :S

  Roligt, researchade nu när jag fick ett nytt jobb där de har SEB Pens.Förs. där jag körde 75% Etiska som du har och 25% i SEB Sverige Indexfond. – Skall jag byta och köra 100% Etisk ??

  Angående mina fonder, ”kul” och spännande att ha flera, men om majoriteten har 100% i LF Global och om detta borde vara det bästa alternativet över tid – skall jag bara vara skön och byta alltet till den och köra 100% här? Jag gamblar rätt rejält i övrigt med mina aktier och investeringar så … pensionen skulle vara skön att låta ligga likt AP7 tills man en dag hamnar där … ;-)

  Tusen tack för allt nyttigt svar!!
  /D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  Tänkte på att båda LF har gått bra, LF Global och LF Tillväxtmarknad indexnära. Har fått 9.24% sedan insättning i somras och 9,01% sedan köp. Om jag skall köra 50/50 på dessa eller, vad är LF Tillväxtmarknad för ngn? Den hade ju inte gått så värst bra i min pensionsförsäkring så …kanske lika bra att köra All in på LF Global?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänk på att LF Global egentligen inte är särskilt global. Den innehåller knappt något från Asien förutom Japan. Det kan vara vettigt att komplettera LF Global med lite Asien/tillväxt (vilket du har gjort) och kanske även lite Europa, annars blir man väldigt USA-tung.

Annars kan man välja SPP Global som är mer global på riktigt.

/Kim, enkel-ekonomi.blog

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar Kim! Kul hemsida du har också : )

  Nu har jag ju lite i Tillväxtmarknad, jag har en god känsla över Asien, Kina mm tekniskt, produktmässigt samt mobilassocierat. Men frågar mig ändå nu när jag läst alla kommentarer att kanske gå all in i Globalfonden ist? …

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  Svårt att säga vilket val som blir bäst. Men det viktigaste är ju att spara överhuvudtaget och LF Global är nog en bra grund att bygga på. Fast jag väljer att komplettera den med lite annat för att få ännu mer bredd. :-)
  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  enkel-ekonomi

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bara för att fonden har en mindre andel Asien betyder inte det att den inte är global.

SPP har förvisso drygt hundra bolag till och det är ingen dålig fond. Jag sparar i den själv hos SPP.

Jag har baktestat ett månadssparande på 2000:- per månad sedan 2013-06-28 i de tre olika fonderna. Det slutade såhär:

LF Global indexnära +36,1%

SEB Etisk global index +36,0%

SPP Aktiefond global +35,3%

Snittet per år blir 8,0%-8,17%.

Jag har även baktestat månadssparande med 85% global och 15% tillväxt, men det gav ett sämre utfall givet samma period och samma belopp.

Min slutsats är att 100% global gör jobbet. Jämför de tre med varandra i Avanzas fondfiltrerare så ser man att de presterar mycket lika.

Jag har min strategi klar.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag säger inte att SPP har gått bättre. Men den är bredare än LF.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  enkel-ekonomi
 2. Vit pil

  Återigen tack Fredrik!

  Funderar på Tillväxtmarknadfonden, har gått bra sedan jag startade och den verkar investera i bra saker. Vissa marknader/länder känner jag inte lika mkt för. Tänker mkt på Asien/Kina och Alibaba samt Kina/Asiens mobilnät, tekniska utveckling och all framtida potential . Ingen vet såklart men har en bra känsla. Men du skulle ändå påstå att det är ”säkrare” att köra 100% Global här iaf?

  Skrev ett långt svar på förra svaret av dig kanske kan svara där. Som sagt osäker på Tillväxtmarknadsfonden.
  Lycka till även du! :)
  //Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Intressant Fredrik.

LF global indexnära som en enda fond i portföljen låter mycket smidigt och inte minst skönt att slippa ombalanseringen om man har flera portföljer. Har också för mig att Jan vid något tillfälle sagt att om han bara fick välja en enda fond så skulle det bli en globalfond.

Kanske kan man lägga till lite räntefonder på den.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja, jag vet också att han skrivit om det. Det är också oerhört mycket smidigare att flytta om 30% till räntefond om det börjar skaka än att flytta om mellan 5-6 fonder och räkna ut hur mycket som ska säljas från varje för att få rätt fördelning.

Väldigt pysslande och räknande.

Jag kommer köra stenhårt på en fond. Skittråkigt. Vill man leka lite så kan man öppna ett konto till och köpa några fonder för en hundring var eller så, men det är inte min melodi nu.

Jag tänkte göra så att om det blir skakigt så minskar jag bara beloppet varje månad och sätter in resten på räntebärande konto i SBAB.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med om att en globalfond är ett enkelt och bra sparande.

  Men måste ställa mig lite frågande till sista påståendet här. Skakigt tolkar jag som att börsen går ner. Det är ju då du vill köpa mer, inte mindre?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Fredrik – jag har blivit inspirerad. ^^

Visserligen finns ju den smidiga ombalanseringsexcelfilen som Jan lagt upp på bloggen, men det är ändå ett pyssel som känns ok att kunna slippa.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Samma här allt i LF Global indexfond 100% i alla Isk. Ppm Ap7 Såfa. Tp LF Global index 100%. Känns jätte bra långsiktigt.

Mvh.jacke77

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2017-12-19 klockan 20:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.