HUR VETA OM DEN GOLD BAR MAN KÖPER ÄR NY ELLER BEGAGNAD
Sök:

HUR VETA OM DEN GOLD BAR MAN KÖPER ÄR NY ELLER BEGAGNAD

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av agneta belfrage

ställde för sedan frågan: HUR VETA OM DEN GOLD BAR MAN KÖPER ÄR NY ELLER BEGAGNAD

Hej !

pris f

Jag har köpt en gold bar Valcambi från Tavex ocär utgått från att den är ny. Inget annat har sagts av säljaren.

Jag får mig tillsänt en box med varan som ligger i en plastpåse som man kan öppna och försluta utan att det märks.

Med följde en ”array” ett certifikat från Valcambi med guldtackans nummer som har ett lågt nummer t ex AA 10 000. Jag vet då att de nya Valcambi jag har i Vault har nummer som under 2020 har nummer som är t ex AA 250000.

Priset för min gold bar är i överenstämmelse med pris för en ny gold bar så det gjorde också att jag utgått från att denna från Tavex är ny.

Har jag ångerrätt köpet är distansköp?

Har jag anledning tro att det är en icke ny utan cirkulerad gold bar jag köpt till nypris?

 

Tacksam för svar, det är nog bråttom med tanke på fristen för ånger. Jag hämtade tackan igår på Postnord.

 

Vänliga hälsningar

Pensionär

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är problemet? Att du misstänker förfalskning eller att tackan har skador?

Vad svarar Vatex på dina frågor?

(Jag är förundrad över personer som ids köpa guldtackor. Jag förstår att det kan vara en härlig känsla att hålla i en tacka, men annars verkar det mest vara besvär.)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har säljaren sagt att den är ny, då?

Vad menar du med ny? Ny som i nyligen producerad, eller ny som att ingen annan ägt den innan (utöver grossister och andra som Tavex) ägt den?

Är den ny om den producerades för 10 år sedan och ingen annan ägt den?

Är den ny om den producerades i år men 5 andra ägt den innan dig?

Om den inte har en endaste liten skada eller tecken på användning, och du inte misstänker förfalskning, så är den ju i helt nyskick oavsett?

Generellt har man ju ångerrätt på distansköp, om inte säljaren friskrivit sig. Oavsett lär du ändå åka på fraktkostnaden så det känns ovärt med tanke på vad det kan gå på – för du ska inte skicka tillbaka den i ett vanligt kuvert med frimärke ;)

Börja med att fråga dem om den är ny, det måste ju vara mer naturligt än att fråga på ett öppet forum? En guldatom är en guldatom, det går inte att mäta om den är ny.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur tänker du nu?

Köper du exempelvis en aktie i Volvo, är den också ”begagnad”. Någon annan har ägt den förut. Inte blir aktien sämre för det.

Givetvis är det likadant med med guld. Precis som med aktier sälja guld fram och tillbaka i hela världen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-07 klockan 12:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.