Hur veta vilket index som är bra?
Sök:

Hur veta vilket index som är bra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nima

ställde för sedan frågan: Hur veta vilket index som är bra?

Det är förstås logiskt att de låga avgifterna gör indexfonder överlägsna aktiv förvaltning som inte slår index.

Dock har jag upptäckt att vissa indexfonder och ETF:er följer obskyra index. Dessa index är ibland framtagna av samma aktörer som står bakom fonderna. (t.ex XACT Högutdelande (http://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-Hogutdelande/) som följer ett index som Handelsbanken står bakom – samtidigt som XACT är ett dotterbolag till Handelsbanken).

Hur kan man veta att indexet en indexfond följer är vettigt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En mycket intressant frågeställning. De olika indexen kom ju inte direkt med skapelsen utan i botten ligger ju mänskliga hjärnor som konstruerat dem. Det vore trevligt med en djuplodande analys i ämnet. Innan dess lämnar jag de här synpunkterna.

Svenska aktier: Avanza Zero är populärt på grund av att förvaltningsavgiften är noll. Indexet är dock inte speciellt bra. Det följer de 30 de mest omsatta, alltså INTE de största bolagen på Stockholmsbörsen. Bolag med snabba kast och osäkra förutsättningar typ Fingerprint får därmed ett relativt stort inflytande över fonden. När några tungviktare som HM och Ericson går dåligt får det också stor påverkan.

Jag väljer  därför Länsförsäkringar Indexnära Sverige eller Robur Access Sverige som har 85 aktier i portföljen. Avgiften är 0,2% men det kan det vara värt att betala.

Globalt: SPPs globalfond kostar 0,3% och har 55% aktier från USA och Kanada.  Robur och LFs fonder har 63% nordamerikanska aktier kostar 0,2%. Här är kanske SPP bättre om man bara vill ha en fond, och är osäker på vart USA är på väg. Själv tycker jag man kan välja en  post i LF eller Robur, och kompletterar med LF Tillväxtmarkander 0,4% och Robur Asien 0,2%. Då får man en stor riskspridning.

Vad skall man då säga om XACT Högutdelande? Jag blev faktiskt positivt överraskad. Är det så att Handelsbanken står bakom denna, ser jag som enbart positivt. SHB är den storbank som har klarat sig bäst de senaste 45 åren, och som inte behövt statligt stöd. OBS! Jag är inte kund i banken eller har några kopplingar till den. Jämför detta med MSCi som är det globala index som LF och Robur följer. Det är Morgan Stanleys index. En bank som tidvis haft stora bekymmer och som hade gått omkull om inte Amerikanska Staten hade räddat den år 2008.

XACT Högutdelande har 50 nordiska börsbolag med hög utdelning och låg volatilitet. Eftersom fonden är så pass ny finns inget track record annat än på några månader. Jag passar tills vidare, men är inte främmande att gå in i fonden. Något år eller två får gå först, så att det finns historik.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-01 klockan 01:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.