Hus/stuga bra investering?
Sök:

Hus/stuga bra investering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helen

ställde för sedan frågan: Hus/stuga bra investering?

Hej, jag är 46 år har ett belopp som vill ha till pensionen o jag vill köpa en stuga som investering för pensionen, visst är det ganska bra?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror alldeles på vad det är för slags område, stuga, skick, hur nycket arbete du lägger ner på att förbättra fastigheten, osv. Fastigheter i snitt brukar gå upp ungefär samma som löneökningarna. Men det är då ett snitt för ett väldigt stort område, typ hela landet. Så har det inte varit de senaste åren, utan folk har valt att lägga större del av sin lön på boende. Därför har hus och lägenheter ökat mer än lönerna. Den trenden kan omöjligt hålla i sig.

De flesta som köper en stuga köper den för att använda den, alltså konsumtion. Om du vill ha en stuga att åka till på somrarna så kan det vara bra att köpa en. Men det är inte en investering. Avkastningen kommer förmodligen vara sämre än många andra investeringar. Räkna med 2-3% om året, strax över inflationen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Liten kommentar, folk har inte valt att lägga mer av lönen än tidigare på boende. Snarare är det så att bostadens kostnad som andel av lönen är rekordlåg. Orsaken är givetvis de låga räntorna. Håller dock med om att den uppgången nått sin ände.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tveksamt. Historisk avkastning över längre tid har inte varit så lönsam. Men kan du hyra ut den till andra så kanske. Vårt fritidshus har bara varit en utgift även om vi hyrt ut den varje år, så är den en konsumtion som kostar en massa pengar. Men, skulle vi hyrt liknande under sommarveckorna hade det ungefär varit lika dyrt. Men man skall inte underskatta vad det kostar att äga ett hus, det är några tusen i månaden i underhåll + el och andra fasta/variabla  utgifter som hela tiden rullar på.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-08 klockan 13:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.