Husköp
Sök:

Husköp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas K

ställde för sedan frågan: Husköp

Hej Jan,

Jag är en stor beundrare av din blogg och följer varje avsnitt. Har på senare tid funderat på att flytta ifrån en bostadsrätt till ett hus.

Bostadsrätten ligger i ett ganska fattigt område, med hög sysslolöshet och är värd ca 150.000kr, kostar 4300kr/mån i avgift.(Föreningen har låga och bundna lån och väntas inte höja avgiften på ett bra tag framöver).
Jag älskar att jag endast bundit upp 65000kr i denna lägenhet när den köptes för 3 år sedan.(skuldfri).

Pendlar med bil 6 mil till Skövde varje dag ToR), vi kör gamla Saab-bilar med riktigt låga driftskostnader.

Min flickvän vill att vi köper ett nytt hus 100kvm för 3.5 miljoner i ett attraktivt bostadsområde i Skövde, med en driftskostnad på 1500kr/mån.
Kontantinsatsen på 15% får vi låna av mina föräldrar via sitt hus (vill inte röra pengamaskinen).

Frågan är, vågar man satsa på huset och köpa det? Jag skulle helst vilja vänta några år och se hur marknaden, omvärlden och räntor utvecklar sig. Min flickvän är betydligt mer otålig och vill absolut ifrån det område vi bor i till varje pris. Min flickvän är orolig att priserna kommer gå upp snabbare än vi hinner kunna spara. I dagsläget har vi en sammanlagd fast inkomst på 47000kr/mån efter skatt.

Hur resonerade du när du köpte ditt hus? Vad ligger din belåningsgrad på?

Med vänlig hälsning
Niklas K

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, några tankar:

För det första så har du ju bundit upp 150000 kr i din lägenhet om det är vad den är värd och du inte har bolån. Att du köpte den för 65000 spelar ju ingen roll nu.

Men angående huset så skulle jag mer titta på när ni behöver/vill flytta dit än att spekulera på upp/nedgångar i fastighetsmarknaden/räntor etc. . Det är omöjligt att förutspå framtiden på det sättet. Vad säger att det om några år är mindre osäkert?

Så fråga er istället om det är värt vad det kostar i dagsläget att bo i det huset. Är svaret ja så kör ni.

svarade på frågan för sedan

Håller med Kalle om hur ni bör tänka. Jag har själv hus och kan ge några fler tips. Prata också med andra du känner som bor i hus!

Driftskostnaden från mäklaren är antagligen bara till el och uppvärmning, om ens det. Förra ägaren till vårt hus eldade mycket med ved och räknade veden som ”nästan gratis” trots att det kostar i princip lika mycket som el. De utelämnade också helt kostnaden för tömning av avloppstanken trots att vi har enskilt avlopp. Men även på en normal villa med kommunalt vatten och avlopp så finns det kostnader med ett hus som inte är inräknat i ”el och uppvärmning”. Framförallt är det underhåll, något som ingår i er nuvarande avgift till bostadsrättsföreningen men som inte ingår i en villa. Budgetera minst 1000:-/månad för detta (snålt räknat!). En vacker dag ska huset målas om, taket lagas, en oväntad vattenskada i grunden inspekteras, kommunen överklagas, osv. Många vill också göra förändringar och bygga om, och det är inte gratis! För att inte tala om att boräntebidraget antagligen kommer försvinna inom ett årtionde, och att fastighetsskatten kan återinföras. Som du ser är det viktigt att ni har kvar svängrum i er budget. Bloggaren Cornucopia (som du normalt sett ska ta med en stor spade salt) har sammanfattat några kostnader i ett inlägg: https://cornucopia.cornubot.se/2016/02/hur-mycket-kostar-det-egentligen-att-bo.html

Kom också ihåg att det tillkommer några fasta skatter när man köper hus. Det handlar om kostnaden för pantbrev och den så kallade ”lagfartsavgiften”. Fråga mäklaren hur mycket detta blir så att ni har tagit med det i beräkningarna. Det handlar om tiotusentals kronor.

Vid köpet ska ni göra en egen besiktning med besiktningsman som ni betalar för. Det händer att säljaren redan gjort en besiktning men den kan man faktiskt inte alltid lita på. Eftersom det är köparen som har undersökningsplikt så blir det svårt att åberopa säljarens besiktningsprotokoll i en tvist. Det här är inte bara onödig formalia, jag har själv fått erfara att det blir svårare att få rätt när det finns skador som besiktnings

Själv har jag en belåningsgrad på ca 60%. Vi köpte ett billigt hus på en billig ort (orten valde vi i och för sig inte för prisnivån utan för att vi har familj här). Det har varit en del problem med huset som säkert kostat uppåt 100k under våra första fyra år, men det mesta kände vi till när vi köpte och vi göra mycket själva för att spara pengar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.


Den här artikeln publicerades 2018-09-23 klockan 21:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.