Hypoteket Bolån VS Handelsbanken?
Sök:

Hypoteket Bolån VS Handelsbanken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av hebeln

ställde för sedan frågan: Hypoteket Bolån VS Handelsbanken?

Hej!

Har haft huslånet bundet under 3 år och sista juni löper det ut.

Har gjort en ansökan hos Hypoteket då vi har en belåningsgrad under 65% och vi har fått erbjudande från dem. Vi tänker binda lånet på 1 år till 1,15%. (Tror inte den rörliga kommer gå under det.)

Har även varit i kontakt med Handelsbanken där vi idag är kunder (lönekonto & bolån). När jag berättade att vi tänkt lämna dem så gick de ner ytterligare och erbjuder 1,22% på 1 år. De önskar dock att jag flyttar min ITP (vilket jag ej får ytterligare inbetalningar till). Hos Handelsbanken ingår även låneskydd ( upp till 1,9 milj av lånet löses om jag eller min fru går bort).

Att teckna ett motsvarande låneskydd kostar ca 1900 kr / år hos LF. Det innebär att jag kommer spara 1140 kr/år hos Hypoteket. 

 

Handelsbanken tog även upp Hypotekets minusresultat och menade på att de skulle kunna gå i konkurs och att den risken inte finns hos storbank. Jag frågade även vad som händer efter ett år. Då måste jag återigen börja deala och förhandla räntan. Hos Hypoteket har jag förhoppningsvis en fortsatt väldigt låg ränta att välja.

Jag skulle önska lite råd i frågan.

  • Hur ställer ni er till konkurs påståendet?
  • Att slippa storbank vore skönt, eller hur?
  • Är det någon som är kund hos Hypoteket? Hur är det?
  • Annat att tänka på?

//Jesper

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Varför skulle det vara skönt att slippa en storbank? Hypoteket AB ägs Shipstedt Media AB som även äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Jag vet inte om det är så mycket bättre.

Att Hypoteket skulle gå i konkurs är osannolikt, men inte helt otänkbart. Blir det turbulens på finansmarknaderna är givetvis SHB en betydligt stabilare aktör än Hypoteket  AB. Att därför tro att Hypoteket AB i all framtid kan hålla lägre räntor än SHB är definitivt ingen självklarhet.

Den ökade räntan i SHB är avdragsgill i sin helhet. Kostnaden för  låneskyddet i LF är inte detta.

Eftersom jag avskyr all form av risk hade jag valt SHB. Du väljer givetvis vad som du tycker är bäst för dig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-22 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.