Hyra eller köpa lägenhet - eller tom. köpa hus?
Sök:

Hyra eller köpa lägenhet – eller tom. köpa hus?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mats

ställde för sedan frågan: Hyra eller köpa lägenhet – eller tom. köpa hus?

Hej!

Jag har länge bott i en minimal etta med låg standard, och därmed kunnat bygga upp en ganska stor investeringsportfölj enligt principer som påminner om RikaTillsammans strategier. Nu är jag dock trött på att bo så litet, och funderar på att slå till på en nu ledig större hyreslägenhet – som skulle betyda lite mer än dubbla hyran jämfört med nu. Jag tycker själv, liksom Jan har varit inne på några gånger, att hyresrätt känns bättre än bostadsrätt, men i praktiken skulle det betyda att jag bara kan spara kanske max 1 000 kr i månaden på bekvämt sätt, jämför med 3 000 – 6 000 idag. Eller kan man tänka att pengarna som jag redan har sparat ihop så att säga kan jobba av egen kraft nu, då det i alla fall handlar om aktiefonder (60 %) och räntefonder (40 %) på sammanlagt några hundra tusen (har även en god slant på ett högräntekonto). Eller: vore det likväl idé att överväga bostadsrätt? Eller – mer drastiskt – att köpa ett hus på en mindre ort, om man godtar längre pendling till jobbet? Jag vore tacksam för spontana funderingar, då jag har svårt för att bestämma mig för om en märkbart större och trevligare hyresrätt vore livskvalitet nog för att acceptera ett märkbart mindre sparande per månad.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att leva i en etta hela livet anser jag inte vara livskvalitet. Givetvis skall du skaffa dig en större och trevligare lägenhet, om du så önskar.

En hyreslägenhet är det ”säkraste”. Trivs du inte, kan du jaga en ny lägenhet och sedan flytta.

En bostadsrätt är som en aktie. Det kan vara både en bra och en dålig affär. På sikt (precis som med de flesta aktier) brukar man gå hem även på denna investering. En varning dock för nyproducerade bostadsrätter. En del av de kalkyler som numera presenteras till de stackars köparna är i många fall något som liknar glädjekalkyler.

Ett hus, ja kanske. Helst bör du vara intresserad av gräsklippning, rensning av rabatter mm mm. Du behöver även vara beredd på att måla invändigt och utvändigt och att kunna tapetsera. Att kunna göra enklare reparationer typ byta delar av staket är heller inget fel. Saknar du de egenskaperna så fundera en gång till om en villa är något för dig.

Pendling är ett nödvändigt ont. Jag har pendlat större delen av mitt liv. Det har varit en förutsättning för att få bra arbete och en hyfsad löneutveckling.  Men att slänga bort en och en halv timma per dag på pendling har inte varit något nöje.

Jag önskar dig lycka till! Hoppas att mina få rader är till någon hjälp.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så oerhört mycket, Nestor! Dina rader är absolut till hjälp i min rådande valsituation.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Mats

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-26 klockan 13:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.