Hyra lägenhet ser dyrare ut än att bo kvar i bostadsrätt
Sök:

Hyra lägenhet ser dyrare ut än att bo kvar i bostadsrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Guldlock

ställde för sedan frågan: Hyra lägenhet ser dyrare ut än att bo kvar i bostadsrätt

Jag håller helt med dig Jan när du skriver att bostaden bör ses som konsumtion – inte en investering. Eller möjligen som en investering utan utdelning och med mycket stor risk.

Vi kommer nu att sälja vår bostadsrätt och flytta in i en hyreslägenhet. Vi har haft tur med timingen på bostadsmarknaden och vill nu dra oss ur.

MEN…

Det är praktiskt taget omöjligt att hitta en hyresrätt med den månadskostnad vi har nu i vår bostadsrätt. Inte ens om jag räknar med kostnad för lån och amortering som vi har nu (=hävstång i portföljen).

Snåljåpen i mig har svårt att se denna ökning av de fasta månadsutgifterna. Helst ville jag hitta en billigare hyresrätt men är inte villig att hyra i andra hand osv. och då är enda chansen för oss just nu i Skåne en ”dyr” hyra (har lite för kort tid i bostadskö för något annat).

Kan man räkna ut/resonera kring vad det faktiskt kostar oss att bo i bostadsrätt givet att det är en konsumtion? För att jämföra med den ”dyra” hyran? Jag menar det har ju kostat en slant att köpa bostaden.

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är ju helt i sin ordning att det blir dyrare att hyra en motsvarande bostad. Du slipper ju en del risk för nedgångar på marknaden och om det skulle bli något dyrt fel på huset. Den risken vill ju någon annan ha betalt för, d.v.s. fastighetsägaren/hyresvärden. Så allt annat lika ska det ju bli dyrare att hyra bostad.

Det är ju oftast för att man inte har kapitalet, inte för att man vill bo billigt som man hyr sin bostad. Alternativt att man bara skall bo på platsen en kort tid eller liknande.

För att jämföra mellan hyra-brfkostnad skulle jag ta med brf-avgift och låneränta. Dessutom en kapitalkostnad för din kontantinsats, den hade du ju kunnat investera på annat sätt om du inte köpt bostad för den. Jag skulle räknat på hela värdet av bostaden – lånet (och ev vinstskatt), alltså inte vad du en gång betalade kontant när du köpte. Om det är länge sedan kan det ju vara avsevärd skillnad däremellan. Dessutom skulle jag lägga på några kronor i månaden till ett \”reparationskonto\” om t.ex. kylen går sönder. Det brukar ju ingå i hyrelägenheter, även om man får räkna med enklare varianter.

Vad ska du använda pengarna från försäljningen till? Om du investerar kapitalet bra kanske avkastningen därifrån kompenserar för den höjda månadskostnaden för bostaden? Det är ju här den största nyckeln ligger skulle jag säga. I en hyresrätt så \”lånar\” du ju någon annans kapital som denne investerat i huset. Kan du investera det kapitalet bättre än vad fastighetsägaren tar ut i kapitalkostnad via hyran så kan du tjäna pengar på att hyra bostad jämfört med att äga den.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-13 klockan 14:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂