Hyra ut hus eller investera
Sök:

Hyra ut hus eller investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Harry

ställde för sedan frågan: Hyra ut hus eller investera

Hej, funderar på om det är en god idé att köpa ett hus som är i bra skick och bra läge. Låt säga priset blir 1,5 miljon och handpenning blir då 225.000. Sedan hyra ut huset men en hyra som täcker amortering, ränta, försäkring underhåll och låta hyresgästen stå för resterande. Då räknar jag på att huset är betalt på ca 40år och då har man ju det värdet som vinst. Historiskt sett över lång tid har ju huspriserna följt inflationen. Så jag undrar om det kan vara en god idé?

Eller är det bättre att investera de 225.000 i indexfonder och enligt Jans beräkning på 30 år få en tio dubbling av kapitalet, dvs i detta fallet 2.250.000 (antar att inflationen inte är med i Jans beräkning av en 10dubbling på 30år)?

Är ett hus en säkrare investering än börsen? Tänker även på att 2årige sonen kanske eventuellt kan vilja ta över huset när han växt upp, men det vet man ju inte hur läget ser ut då.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att investera i ett hus är ju förenat med en del risker. Hyresgäster kan strula, priserna kan krascha (vilket rimligen bör påverka hyran du kan ta ut), räntorna kan stiga, osv..

Är frågan fonder eller fastighet så väljer jag fonder. Men har du säg en mkr i kapital så, visst kan det vara idé investera en liten del av det direkt i fastighet(er). Det jag också tänker är att man bör nog inte ha som ambition att amortera allt för aggressivt i så fall. Går du säg 5 000 plus per månad så kanske 4 000 av det bör vara fonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Tänk på att om du som ägare (eller nån närstående) inte bor i huset kommer det att beskattas som näringsverksamhet.

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/drivaforetag/enskildnaringsverksamhet/naringsfastigheter.4.361dc8c15312eff6fd2c1b1.html

Jag hade utan tvekan valt fonder framför krånglande hyresgäster. Tänk vad mycket tid du behöver lägga ner!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja det är ingalunda något självspelande piano att vara hyresvärd. Men som någon redan sagt beror det lite på hur övriga tillgångar ser ut. Äger du redan en bostad men inte har så mycket på börsen skulle jag satsa på fonder alla gånger. Är det tvärtom så att du hyr bostad och redan har allt långsiktigt sparande på börsen kanske det är en bra diversifiering att köpa ett hus och hyra ut. Men var beredd på att det kan vara ett kvällsjobb lika mycket som en investering.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-22 klockan 23:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.