Hyresfastighet som kompliment till skogen
Sök:

Hyresfastighet som kompliment till skogen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lars

ställde för sedan frågan: Hyresfastighet som kompliment till skogen

Hej! Börjar med att tacka för en mycket bra och spännande blogg. Du skriver i en artikel att en hyresfastighet som kompliment till skogsfastigheten ger fördelaktiga skatte effekter. Jag köpte två skogsfastigheter i fjol 5,3 miljoner belånad till 70% nu har jag blivit erbjuden en hyresfastighet i ett attraktivt område för 3,5 miljoner där direktavkastningen om man räknar på schablon beloppen för driftkostnader (verkliga kostnaden är lägre) är 6.5% Jag har lånelöfte på 75% belånings grad.
Till min fundering. Du spaltar fördelar i inledningen av artikeln och nämner ”de ger bra skattemässiga fördelar och effekter” Min fråga är.
Hur ser dom ut?

Samt hur gör jag med ränte kostnaden? Mina rådgivare tycker att jag ska lägga mesta möjliga av lånen privat för att få stort räntefördelningsunderlag. Men de år jag har mindre inkomster får jag ju ”betala” större delen av räntan med redan skattade pengar?

Vore tacksam om någon kan bena ut detta så jag förstår. Är nybörjare inom detta område.

Med vänlig hälsning Lars

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att kortfattat förklara beskattning av näringsverksamhet är näst intill omöjligt. Låt mig bara säga att extremt förenklat så betalar du  normalt egenavgifter och skatt på knappa 50 procent om du ligger under brytpunkten. Ligger du över brytpunkten blir det ytterligare cirka 20 procent.

Använder du dig av räntefördelning är skatten 30 procent. Resonemanget att du betalar med skattade pengar haltar, eftersom du har 30 procents skatteeffekt på dina ränteavdrag privat!

Är du låginkomsttagare eller mer än 65 år, kan det däremot vara intressant att hoppa över räntefördelningen. Be din rådgivare att förklara på nytt vad som är bäst för dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  PS. Ett scenario där skogen ger skattemässiga fördelar kan vara följande. Du köper 50 årig skog som växer så det knakar 20 år framåt. Ingen skattebelastning eftersom du då inte avverkar och säljer något.
  Kostnaderna, räntor mm kvittas mot intäkterna i hyreshusen. Då du avverkar skogen har du förhoppningsvis ett så stort sparat räntefördelningsunderlag att skatten enbart blir 30 procent.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-13 klockan 23:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.