Hyreshus med tomträtt
Sök:

Hyreshus med tomträtt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Hyreshus med tomträtt

Hej,

Hur resonerar du/ni kring köp av hyrehus byggt med tomträtt? Är dessa inte intressanta eller blir det en kostnadsfråga?

Tänker också att det kan vara en risk att investera i sin fastighet om man plötsligt inte får förlänga tomträtten.

/Jesper

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tomträtter kan vara lite kluriga. Det som är viktigt att tänka på är bland annat.

  • Hur stor är avgiften och hur regleras den (index eller något annat)
  • Hur lång tid är det kvar på nuvarande avtal. När avtalet löper ut omförhandlas i regel avgiften
  • En tomträtt kan bara sägas upp vid avtalsperiodens slut och om ”det är av vikt för ägaren att fastigheten användes för bebyggelse av annan art eller eljest på annat sätt än tidigare.” Dvs att fastighetsägaren radikalt vill ändra markanvändningen. Om tomträtten sägs upp är fastighetsägaren skyldig att lösa in byggnaden till marknadsvärdet.

En tomträtt är väldigt nära att vara som att äga en fastighet direkt. Den stora skillnaden är avgiften, som kan höjas kraftigt vid avtalsperiodernas slut.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-20 klockan 12:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.