I behov av uppmuntring
Sök:

I behov av uppmuntring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: I behov av uppmuntring

Hej!

Började min investeringsresa sommaren 2019 som 31 åring (lång utbildningstid). Efter lägenhetsköp så var det inte några större summor kvar, men håller hårt i min buffert på ca 50.000.

Fick utbetalt del av ett arv, en ganska ordentlig peng (i mina ögon) på 200.000. Har därtill pyttsat in 100.000 själv.

Den sista slanten inkl arvet spenderades så sent som torsdagen innan fallet (jippie). Nu tvingad att vänta månad till månad för att kunna köpa mer. Betalar av en god del på lägenhetslånet var månad, och efter att alla utgifter och vanor/ovanor såsom mat, är betalda, är det 10.000 kvar att investera (utan bekostnad på livsstil).

Allt jag nu ser är att det verkade ta 12 år för att pengarna som investerats under dotcombubblans peak att återhämta sig!

Jag har tid, investerar med lång tidshorisont, men det känns tämligen jobbigt då jag nu ligger back sedan dag 0 med 45.000.

Så med detta i åtanke. Kan någon matematiker beroliga mig och berätta räkna ut om detta skulle förflyta som dotcombubblan och fortsätta sjunka/öka i samma stil och jag fortsätter investera som jag gör, hur lång tid skulle det ta innan jag är tillbaka på 0 :)? Då jag betalar av på lånet så har jag valt att se den investeringen som räntefond och är således typ 100% investerad i aktiefonder (i verkligheten 95% aktier, 5% guld).

 

Mvh

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Lite uppmuntran kan man väl försöka bidra med.

Lite svårt att snabbt hitta data kring historiken, men med utdelningar inräknade tror jag inte att det tog tolv år för börsen att återhämta sig från IT-bubblan, det gick klart snabbare än så. Och då skulle det ganska mycket till för att man skulle ha investerat alla sina pengar just 7:e mars år 2000…

I ditt fall så är ändå det största glädjeämnet att du inte har särskilt stora belopp investerade. Tvärtom så ökar du på ditt sparkapital rejält varje månad med ditt sparande på 10000. Det betyder att du de kommande åren kan köpa billiga aktier och fondandelar om börsen fortsätter ner och tar lång tid för att återhämta sig. När det sedan går upp igen (förutsatt att inte apokalypsen verkligen är på väg, men i så fall har vi större problem än börskurser) så kommer dina pengar att växa snabbt.

De 45000 du ”förlorat” tar du ju igen på några månader med ditt sparande. Om det sedan vänder upp vinner du på det, om det inte vänder upp på länge vinner du genom att kunna köpa billigt. Du kan inte förlora.

Sedan ska man så klart alltid tänka på att pengar man behöver använda på kort sikt ska hållas borta från börsen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag köpte aktier fö 45 kr st sen rasade dom ner till 3 kr. 😵 (Aktien är Crunchfish)

Behöll dom och åratal (3-4 år) senare låg dom plus igen. 😍 Hang in there!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jo det tog ca 10 år innan börsen var tillbaka från före rusningen år 2000.  Från sommaren 1999 var index tillbaka först 2009 (med vissa toppar där emellan). Men sitter man still i båten kan det nog ta 10 år innan man är tillbaka på 0.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    I genomsnitt tog det mindre än 5 år för börsen att återhämta sig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    John

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-13 klockan 20:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂