I börsnedgång
Sök:

I börsnedgång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: I börsnedgång

Hej. Jag har en fundering som är såpass svår för mig att formulera att jag inte lyckats googla fram svaret så hoppas på att du kan förklara.

När börsindex sjunker blir det på sätt och vis ännu bättre att äga och köpa utdelningsaktier. Jag tänker mig i en börsnedgång samlar en utdelningsportfölj massor av kraft genom att öka mängden i aktier då de är värderade lågt för att i uppgång öka kraftigt. Hur ser det ut när man handlar i indexfonder? Låt säga att jag äger 100 000 i indexfonder och börsens värde halveras. Kan jag då tänka som med utdelningsaktier att mina andelar ökar genom återinvestering för att när börsen sedan stiger öka ännu kraftigare. Förstår att det är en luddig fråga men du kanske förstår mitt resonemang?

Kanske enklare förklarat, ökar antalet aktier i fonden precis som det gör i en aktieportfölj genom återinvestering?

Med vänlig hälsning, Kristoffer

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, indexfonderna innehåller ju aktier och utdelningarna återinvesteras, så det sker även om det inte syns så tydligt från utsidan.

Sedan så brukar i och för sig inte börsen sjunka helt utan anledning, utan en nedgång kan ju bero på att bolagen gör sämre vinster och inte har råd att betala så mycket i utdelning…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ditt resonemang bygger på att ”vanliga” aktier och utdelningsaktier stiger och sjunker lika mycket på börsen. Då skulle ”extrautdelningen” på ett par tre procent ge en skjuts uppåt vid en börsuppgång. Detta är inte alls säkert.

Ett fiktivt exempel:

Aktie A.

Kurs 100 kr. Vinst per aktie 7 kr och bolaget delar ut 5 kr. Vinstutveckling och utdelningsökning de senaste åren har varit en ökning med 2% per år.

Aktie B

Kurs 100 kr. Vinst per aktie 7 kr, varav bolaget delar ut 2,50. Vinstutveckling och utdelningsökning har de senaste åren varit 15%.

Den som är fixerad vid utdelningar väljer aktie A. Tror man att utvecklingen kommer att fortsätta som tidigare, väljer den framsynte aktie B. På några års sikt kommer utdelningarna i bolag B att öka och gå förbi bolag A.

Långsiktigt kan ett bolag aldrig dela ut mer än vad det tjänar. Skulle Börsen gå ned 50%  är detta ett tecken på en djup kris i Sverige med fallande vinster för bolagen. Vad tror du händer med en utdelningsaktie som slopar sin utdelning vid ett så kraftigt börsfall? Den kommer att sjunka i paritet med vad som händer om man kastar en sten i vattnet.

Svenska banker har en hög utdelning. I början på 1990-talet fick Svenska Staten stötta alla storbanker utom SHB. För några år sedan var det dags igen. Swedbank och SEB hade klantat sig i Balticum. Utan statens stöd hade Swedbank gått i konkurs. Jag kan försäkra att det inte finns någon regering, vilken färg som den än har, som kommer att hjälpa bankerna en tredje gång om inte utdelningen slopas.

Vid en börsnedgång på 50%  är utdelningsaktier enligt min mening inget bra alternativ. Just nu fungerar de bättre, eftersom konjunkturen är stark och räntorna är låga.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-28 klockan 19:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.