I vilken hink hamnar bolånen egentligen?
Sök:

I vilken hink hamnar bolånen egentligen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus Persson

ställde för sedan frågan: I vilken hink hamnar bolånen egentligen?

Hej! Mycket intressant läsning på denna sida, tack. Jag funderar på om både villan och fritidshuset verkligen bör hamna i mellanhinken? Sparhorisonten på både villan och fritidshuset är ganska lång och vi använder belåning bara för att investera/renovera i fastigheterna. Och ett ”problem” är att om båda fastigheterna läggs i mellanhinken blir den mer än dubbelt så stor som den borde vara. Det får mig att fundera på om villan kanske passar bättre i passivhinken (som ju kan vara hur stor som helst) och fritidshuset i t ex lekhinken (10 % av ”hur stor som helst”)? Är det någon som har några tankar kring det?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med tanke på din rubrik vill jag bara vara tydlig: Bolånen är en skuld och ska inte in i nån hink. Däremot kan du överväga att lägga in bostadens värde minus bolån. Att mellanriskhinken blir ”för stor” när du lägger till bostäderna ser jag inte som nåt problem. Kör på.

Personligen väljer jag att ha bostaden utanför hinkarna. Jag har den i och för sig i bakhuvudet när jag höftar önskad storlek på hinkarna, så man kan argumentera för att den är med på ett hörn i alla fall.

Scrolla ner till stycket ”Bostadens vara eller icke-vara i 4-hinkar strategin” så har Jan samlat lite tankar.

Bästa sättet att strukturera sin ekonomi och sparande

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För de flesta är nog värdet i bostaden så pass stort relativt övrigt kapital att 4-hinkar strategin helt tappar mening om det inte tas med iaf någonstans. Tycker det kan hjälpa ibland att fundera lite över extremerna. I detta fall någon som hyr sin bostad och någon som har alla sina pengar i en skuldfri bostad.

Även om det är långsiktigt på så sätt att man inte planerar att sälja bostaden på många år så lever man ju av avkastningen varje dag, alltså att ha tak över huvudet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-04 klockan 17:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.