Imitera Lysas 100% Aktier på Nordnets platform
Sök:

Imitera Lysas 100% Aktier på Nordnets platform

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av William B

ställde för sedan frågan: Imitera Lysas 100% Aktier på Nordnets platform

Hej.

Om man skulle imitera Lysas 100% aktie fondfördelning fast på Nordnets platform istället. Vilka fonder skulle vara motsvarande, vilken % fördlening och skulle totala avgiften blir högre eller lägre än Lysas?

Kan man ens få samma riskspridning/strategi som Lysa eller vad skulle skilja? Vad gör Lysa unikt om man endast satsar i aktier som underliggande tillgång?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lysas fonder finns på Morningstar.

På den här sidan kan du se de tio största innehaven i Lysa Aktier:

https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000YG5V&tab=3

Och här har du Lysa Sverige:

https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000013VCM&tab=3

Kolla upp vilka index som deras underliggande fonder följer, hitta liknande fonder på Nordnet. Placera 80% i din ”William B Aktier” och 20% i din ”William B Sverige”. Lysa Aktier har jag för mig ska vara marknadsviktad så du får kolla upp varje år hur fördelningen mellan de olika markmaderna förändras och ombalansera dig utefter det.

Detta är inget jag skulle gjort. Krångligt och antagligen inte billigare. Det är lättare att hitta en fond mot indexet MSCI ACWI, eller blanda en globalfond med en fond mot tillväxtmarknader. Men det var inte vad du frågade efter.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så om man är intresserad av långsiktigt sparande i 100% aktier ska man satsa allt på Lysa eller bara slänga in månadssparande i 100% länsförsärkingar global till 0.20% istället för 0.40% årligt kostnad? Verkar som att man betalar mer för lägre risk med Lysa, kanske mer värt att betala mer om man utnyttjar deras balanseringsfunktion?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William B
 2. Vit pil

  Ja, det tycker jag. Jag använder själv bara Lysa för balanseringsfunktionen och har det mesta i en globalfond. Sedan är det inte alls säkert att Lysa växlat ner avkastning för att få lägre risk. Deras diversifiering borde kunna stå sig på lång sikt (som i att vi inte vet vilket som går bäst), förutom att de spelar lotto med övervikt i Sverige. De har i första hand satsat på att nå en större del av marknaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

LYSA har satt ihop ett antal aktie- och ränte-fonder som sammantaget ger väsentligt sämre avkastning än enbart LF global indexnära.

Sparar du långsiktigt behöver du inga räntefonder, men du måste ha en buffert på banken för kortsiktiga utgifter. Säg att du har 30 % på banken och 70 % hos LF global. På 5 års sikt har det avkastat ca 15 % mer än LYSA!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-06 klockan 16:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.