Index-bubbla
Sök:

Index-bubbla

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Index-bubbla

Hej,

har du reflekterat över risken med en eventuell index-bubbla? Indexfonder som blir större och större köper bolagen som ingår i index oavsett pris, vilket borde trissa upp priset. Bolagen bör bli övervärderade. Samma sak fast tvärt om borde ske om indexfonder inte skulle vara så hett längre och det flyttas mycket medel ur fonderna.

Bara något jag har funderat på.

 

/Peter

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, det finns några problem med det. Jag kommer att göra ett avsnitt under 2019 kring problemen med indexfonder. Vissa hedgefonder utnyttjar dessutom att indexfonderna måste köpa vissa bolag vid vissa specifika tillfällen. Sedan har du dessutom hela ägarstyrningsproblematiken. Återkommer under året som sagt. Bra fråga!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Därför vi kraschar 50% 2 gånger/15 år. Lasta in nya pengar när vi tappar och sälj av lite när vi rusar

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Sell on greed, buy on fear:)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tomas Pettersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Indexfonderna äger en så liten del av alla aktier, så de kan inte snedvrida de enskilda aktierna värde.

Däremot kan givetvis stora investeringar över lag blåsa upp värdet på aktier högre än vad det borde vara sett till företagens vinster.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-05 klockan 07:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.