Indexfond,aktiefond,vanligfond, vanlig aktie, vanlig fond?
Sök:

Indexfond,aktiefond,vanligfond, vanlig aktie, vanlig fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sarkayan

Den här artikeln publicerades 2017-06-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Indexfond,aktiefond,vanligfond, vanlig aktie, vanlig fond?

Hej ,

Kan någon säga mig vad allt detta är, har ju fått klart för mig att en fond är flera aktier. en aktier är ju ett värdepapper ( alltså en del ) av ett företag. Vad är index? Vad är indexfonder / indexaktier? Fördelar och nackdelar med dessa? Hur vet man vilken som är index gentemot vilken som icke är? Kan någon säga lite mer tydligt vad ränta på ränta är? Är det att man får 10% första året och så får man 10% till?

Med vänliga hälsningar,

Sarkayan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sarkayan!

Vi tar det steg för steg.

– Indexfond är en så kallat passivt förvaltad fond. I en aktivt förvaltad fond har vi en sk förvaltare som bestämmer exakt vilka aktier som ska finnas i fonden. En indexfond i sin tur följer ett utvalt marknadsindex som följer utvecklingen av ett antal utvalda aktier, exempelvis finns ett index som heter OMXS30. Detta index följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

– Indexaktier finns ej

– Hur vet man om det är en indexfond?
Se denna artikel: https://rikatillsammans.se/hur-valjer-och-analyserar-man-en-indexfond/

– Fördelar. En indexfond har överlag lägre avgifter, varför denna typ av fonder rekommenderas är för att det statistiskt visat sig att aktiva förvaltare sällan slår index. Dvs är det sällan de fonder man betalar mer för tjänar in mer pengar än de billigare indexfonderna. Mer kan du läsa här: https://rikatillsammans.se/det-gar-inte-att-forutsaga-framtiden/

– Ränta på ränta: Tänk dig att du har 10 000 kronor du investerar. Du får 5% avkastning på dessa pengar, så nästa år börjar du med 10 500kr. Du fortsätter spara dessa pengar, och nu får du ränta ÄVEN på de 5 % du fick förra året. Efter två år har 10 000 blivit 11 025. Räknar vi med 5% per år har 10 000 blivit 26 533 efter 20 år. Och så fortsätter det! Ju längre du sparar, desto mer kan ränta på ränta jobba och låta pengarna bli mer och mer.

Hoppas detta redde ut lite frågetecken!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-12 klockan 01:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.