Indexfond,aktiefond,vanligfond, vanlig aktie, vanlig fond?
Sök:

Indexfond,aktiefond,vanligfond, vanlig aktie, vanlig fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sarkayan

ställde för sedan frågan: Indexfond,aktiefond,vanligfond, vanlig aktie, vanlig fond?

Hej ,

Kan någon säga mig vad allt detta är, har ju fått klart för mig att en fond är flera aktier. en aktier är ju ett värdepapper ( alltså en del ) av ett företag. Vad är index? Vad är indexfonder / indexaktier? Fördelar och nackdelar med dessa? Hur vet man vilken som är index gentemot vilken som icke är? Kan någon säga lite mer tydligt vad ränta på ränta är? Är det att man får 10% första året och så får man 10% till?

Med vänliga hälsningar,

Sarkayan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sarkayan!

Vi tar det steg för steg.

– Indexfond är en så kallat passivt förvaltad fond. I en aktivt förvaltad fond har vi en sk förvaltare som bestämmer exakt vilka aktier som ska finnas i fonden. En indexfond i sin tur följer ett utvalt marknadsindex som följer utvecklingen av ett antal utvalda aktier, exempelvis finns ett index som heter OMXS30. Detta index följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

– Indexaktier finns ej

– Hur vet man om det är en indexfond?
Se denna artikel: https://rikatillsammans.se/hur-valjer-och-analyserar-man-en-indexfond/

– Fördelar. En indexfond har överlag lägre avgifter, varför denna typ av fonder rekommenderas är för att det statistiskt visat sig att aktiva förvaltare sällan slår index. Dvs är det sällan de fonder man betalar mer för tjänar in mer pengar än de billigare indexfonderna. Mer kan du läsa här: https://rikatillsammans.se/det-gar-inte-att-forutsaga-framtiden/

– Ränta på ränta: Tänk dig att du har 10 000 kronor du investerar. Du får 5% avkastning på dessa pengar, så nästa år börjar du med 10 500kr. Du fortsätter spara dessa pengar, och nu får du ränta ÄVEN på de 5 % du fick förra året. Efter två år har 10 000 blivit 11 025. Räknar vi med 5% per år har 10 000 blivit 26 533 efter 20 år. Och så fortsätter det! Ju längre du sparar, desto mer kan ränta på ränta jobba och låta pengarna bli mer och mer.

Hoppas detta redde ut lite frågetecken!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.