Indexfonder; bas- och teckningsvaluta samt regler
Sök:

Indexfonder; bas- och teckningsvaluta samt regler

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Catrin

ställde för sedan frågan: Indexfonder; bas- och teckningsvaluta samt regler

Tre funderingar;

1; Jan rekommenderar inför 2019 som tillväxtmarknadsfond bl.a. DNB Global Emerging Markets Indeks som är en relativt ny fond som har bra mycket lägre förvaltningskostnad jämfört med Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (0,30% jämfört med 0,53) . Den har sin bas- och teckningsvaluta i NOK. Vad innebär det och är det något negativt kostnads- och valutariskmässigt jämfört med en fond som har detta i SEK?
2; Skulle ni säga att det är något mer riskabelt i att investera i en indexfond utan längre historik (eller gäller det kanske mest aktivt förvaltade fonder)?

3; Finns det regler för hur mycket indexfonder som följer samma index kan skilja sig åt/avvika från index?

Jag har läst och förstår att trots att de följer samma index så kan avvikelser från index uppkomma, bl.a. med anledning av om fonden följer principer för ansvarsfulla investeringar och exkluderar vissa aktier. Då jag t.ex. jämför dessa två kan jag se att de, trots stora likheter, har vissa mindre procentuella skillnader vad gäller regions- och branschfördelning samt att DNB verkar äga (eller följa) något indiskt index (el. företag?)  till 9% av innehavet vilket inte Länsförsäkringar ser ut att göra.

Mest nyfiken så svara då ni har tid.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Det tillkommer extra avgift för valutaväxling innuti fonden SEK till NOK. Men den är nog inte så stor.
 2. Nej, om det är en seriös förvaltare (vilket DNB är).
 3. Det finns något som heter tracking error. Hur de räknar när innehav väljs bort och ersätts vet jag inte. Ibland följer de särskilda ESG index (hållbarhetsprofil) istället och då jämför man med det.

DNBs ”indiska index” är i själva verket en swap, dvs. syntetisk replikering. Det är en anledning varför fonden är billigare än LF Tillväxtmarknad – den har motpartsrisk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. SWAP´ar var väl det just i USA som drog igång hela finanskrisen 2008 om jag nu förstod det rätt i filmen The big short. Fast en seriös förvaltare och en liten syntetisk replikering i en fond kanske inte orsakar så mycket förhöjd risk. Bara nyfiken, om du vill svara vill säga, vilken av dessa två fonder hade du själv valt om du skulle ha ha en tillväxtmarknadsfond i din portfölj?

  Jag sparar redan i en billig globalfond som följer index samt 60/40 på LYSA och efter Jans senaste podd om fondrobotar så lutar det nog åt att jag lägger mer av mitt sparande där istället för att försöka bygga egna portföljer med allt vad det innebär. Dock är det intressant att lära sig mer så tack än en gång för svaren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Catrin
 2. Vit pil

  Syntetisk replikering innebär motpartsrisk. 10-15% är kanske inget problem, du blir kompenserad för risken med lägre avgift.

  Jag undviker syntetisk replikering. Det är svårt för småsparare att veta kvaliteten på säkerheter som används vid swaps. Ofta finns konfliktintressen då fondbolagen brukar swappa mot sin egen bank.

  Hellre LF. Särskilt när det handlar om tillväxtmarknader med dåliga institutioner och äganderätt. I min mening är detta ett område som kräver ytterligare transparens och reglering från myndigheternas sida.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  Intressant, tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Catrin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-03 klockan 12:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.