Indexfonder eller aktiv förvaltning
Sök:

Indexfonder eller aktiv förvaltning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dan Lindström

Den här artikeln publicerades 2017-09-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Indexfonder eller aktiv förvaltning

Hej!

Tack för mycket intressant läsning!

En sak som jag funderat över en del är att du (och många andra) framhåller att det är ingen mening att syssla med aktiv förvaltning eftersom ingen över tid kan slå index. Jag tycker inte riktigt det stämmer man jag kanske har fått det om bakfoten. Jag har jämfört den indexfond på Avanza (SPP Aktiefond Sverige A) som har bäst rating mot en aktivt förvaltad fond med rating 5 (Carnegie Sverigefond). Tidsperioden är 19 år eftersom jag inte kunde hitta någon indexfond som varit med längre. SPP har gett ca 300% i avkastning, Carnegie ca 600%.  Med facit i hand är det lätt att se att man skulle välja aktiv förvaltning eller? Är det något jag missar?

//Dan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, du har missat något. SPPFonden var en aktiv fond tom 2013. Eftersom den underpresterade så kraftigt tröttnade SPP  och gjorde därefter om den till en indexfond. Din jämförelse visar snarast hur vanskligt det kan vara med aktiv förvaltning.

Gå in  på Avanza och jämför Carnegie med Spiltan Investmentbolag de senaste fem åren. Där får du något att tänka på…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-22 klockan 16:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.