Indexfonder eller utdelningaktier?
Sök:

Indexfonder eller utdelningaktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hampus

ställde för sedan frågan: Indexfonder eller utdelningaktier?

Hej!

Jag undrar vilken typ av sparande som (borde) generera mest avkastning under en lång tidperiod (20år+).

Just nu investerar jag i huvudsak i indexfonder och investmentbolag. Det pratas däremot en hel del om de fantastiska utdelningsaktierna.

Att bygga en pengamaskin med enbart utdelningsaktier är enligt många bloggare och forum  super.

Min fråga är om det är lönsamt med utdelingsportföljer.

Jag tänker såhär: Indexfonder har i genomsnitt drygt 10% avkastning per år.

De svenska utdelingsaktier med högst direktavkastning tillexempel storbankerna, oriflame, HM och Nobia har en direktavkastning på 7-8% ungefär. Samtidigt ligger många av storutdelarna i en negativ trend ur en 5års period, många andra ligger relativt oförändrat under samma tidsperiod.

Om vi säger att jag köper HM för 100kr så får jag en utdelning på 7kr. Om nu HM dessutom skulle ligga i en negativ trend med -5% per år så skulle det enbart ge mig ett snitt på 2% per år mot en indexfonds dryga 10%.

Har jag missat något, finns det någon anledning att söka sig till utdelningsaktier?

Mvh

Hampus

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Hampus!

Att kolla sig blint på utdelningen i bolag kan bli väldigt fel tyvärr.
Däremot tycker jag att utdelning aldrig är fel, att hitta bolag med en rimlig utdelning men är ett bolag som fortfarande växer känns mer attraktivt. Då letar man efter både utdelning och kursutveckling.
Men där får du inte 7-8% i utdelning, däremot kanske du får 2-4%.

Detta är just det som är svårt med aktier, valmöjligheterna.
Att köpa aktier blint efter utdelningen och inte sätta sig in i bolaget så man förstår vad dom gör och varför dom tjänar pengar och fundera på om dom kommer tjäna mer pengar i framtiden känns för mig väldigt fel.

Så du tänker ganska rätt i dina tankar, tror det är svårt att överavkasta ett svenskt index med utdelningsaktierna som just nu ger mest utdelning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej så fungerar det inte.

  Bolagen beslutar varje år hur mycket utdelningen ska bli räknat i kronor och ören. Hur stor andel av kursen som utdelningen utgör kallas ibland för direktavkastning och den senare varierar alltså dag för dag.

  Tag ett exempel. HM:s kurs har varierat från ca 300 kr år 2014 till hälften år 2019. Utdelningen har dessa år varit stabil och uppgått till 9,75 kr. Det innebär att direktavkastningen ökat till det dubbla men de utdelningspengar som aktieägarna får varje år varit samma dessa år.

  Om du haft en fond med samma utveckling av kursen som HM haft under dessa år hade du halverat värdet av investeringen. Har du innehaft aktien så hade värdet också halverats, men du hade 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019 …varje inkasserat utdelningar om 9,75 kr per aktie varje år.

  HM är ett extremt exempel. Det finns dock ett flertal aktier (kallas ibland utdelningsaktier) som år efter år har en stabil utdelning eller tom ökar utdelningen varje år. Vill du lära dig mer om utdelningsaktier kan man rekommendera Marcus Hernhags site på internet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rätt ska vara rätt

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.