Indexfonder: Flytta till USA
Sök:

Indexfonder: Flytta till USA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonathan

ställde för sedan frågan: Indexfonder: Flytta till USA

Hej. Jag ska inom kort flytta till USA under en period av mindre än 5 år. Jag har mer och mer fått upp ett intresse för att investera i indexfonder, som jag nu vill placera mina pengar i mycket långsiktigt. Har studerat både de svenska och amerikanska alternativen. (Pengarna har fram tills nu enbart varit placerade på sparkonton med låg avkastning i Sverige.)

 

Min fråga är: Var ska jag placera mina pengar?

Min oro ligger i

 • att jag inte vet vad som händer om jag tar med mig pengarna till USA och placerar dem i exempelvis Vanguard.
 • vad som händer om jag konverterar mina pengar från SEK till USD, och sedan tillbaka till SEK efter 5 år. Poängen är ju som sagt att investera långsiktigt och inte röra pengarna.
 • att undvika onödig beskattning.

Adderande info: Kommer att vara officiellt Utflyttad ur Sverige. Är både svensk och amerikansk medborgare.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kan tyvärr inte riktigt svara på riskerna annat än att säga att Betterment och Wealthfront är två riktigt bra (=bättre) alternativ än vad t.ex. LYSA är hemma i Sverige. Hade jag bott i USA hade jag utan tvekan flyttat till dessa. 👍

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du flyttar ut från Sverige (avanmälan till Skatteverket) vill lysa att du är informerar dem. De kommer då att avsluta ditt konto.
  Så var det för mig när jag bodde och arbetade utomlands utanför EU

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans G
 2. Vit pil

  Jag har tidigare jobbat i USA och min fru är amerikanska. Jag vet inte om du har deklarerat din skatt i USA tidigare, men du är säkert bekant med att det är en otroligt mycket mer komplicerad process än i Sverige. Sverige och USA har ett avtal där svenska banker måste ge ut kontoinformation till IRS. Du måste också rapportera alla utländska konton som innehåller (eller har innehållit) mer än $10,000 enligt FBAR.
  Jag är absolut ingen expert, men som jag förstår det beskattas man på utländsk inkomst (och möjligen tillgångar) om de har beskattas med en lägre skattesats än den som gäller i USA. De tar alltså mellanskillnaden.
  Jag skulle höra mig för i forum och Facebook-grupper för amerikanska expats för att vara säker. Alternativt kolla med en Amerikansk revisor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jans svar är mycket bra. Så skulle jag gjort. Tänk på att använda nån bra växlingstjänst (transferwise, revolut m fl) så du inte betalar en massa i växlingsavgift när du flyttar fram och tillbaka.

Men, jag vill ge dig ett alternativ att fundera på. Jag kan inte svära på att detta är helt ok skattemässigt och det bygger på att du vet att du kommer flytta tillbaka till Sverige och inte behöver pengarna på väldigt länge.

Öppna en aktiefonddepå (ej KF / ISK) och investera pengarna där i en billig globalfond. Sen gäller att det låta det ligga. Jag rekommenderar att hitta en fond som täcker det du vill ha så du slipper fundera på ombalansering.Tänk på det som ett pensionsspar. Poängen är att så länge du inte säljer så kommer du inte behöva betala nån vinstskatt.

Undvik ISK för att det inte tillåts när man bor utomlands och undvik KF eftersom att du kommer betala den årliga skatten helt i onödan. Om du säljer, även om du har KF kan det vara så att du ska betala vinstskatt i USA. Jag vet inte helt säkert men troligtvis fungerar det så. På ca 30 år sikt lönar det sig troligtvis med aktiefonddepå jämfört med ISK / KF eftersom att den inte belastas med nån årlig skatt.

Igen bara för att förtydliga, Jans svar är bättre. Mitt svar är mest tänkt som ett ”tankespjärn”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tackar er båda för er input.
  Kommer självklart kolla upp dessa noga innan jag tar ett beslut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tackar er båda för er input.

Kommer självklart kolla upp dessa noga innan jag tar beslut. :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du är rätt säker på att flytta tillbaka om 5 år så hade jag inte tagit med mig några pengar till USA. Däremot det du tjänar i USA (och får utbetalt på amerikanskt bankkonto i USD) hade jag sparat i något alternativ som Jan nämner, eller bara en bra indexfond typ vanguards. För att sen flytta till Sverige när du flyttar tillbaka.

Poängen är att det kostar pengar att flytta pengar och konvertera till andra valutor. Om du inte har någon riktig anledning att ta med dig kan du nog lika gärna låta de ligga i en globalfond i Sverige och slippa flytta pengarna 2ggr.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, det är så jag tänker också. Det kan ju va lite nervöst att flytta pengar…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 2. Vit pil

  Exakt, planen är med rätt stor sannolikhet att komma tillbaka till Sverige inom 5 år.
  Pengarna som ligger i Sverige kommer inte behövas till något större inköp i USA de kommande 5 åren.
  Och ja, nervöst att ta beslut om att flytta så stora summor när man precis börjat läsa på om ekonomi, och är mycket tacksam för era svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan
 3. Vit pil

  Om han inte tar med sig kapital, hur kan han börja investering i USA? Jag vet inte om det är lätt att skapa bankkonto i USA men i Sverige är det svårt om man inte har förvärvsinkomst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ca 15% av besparingarna finns redan i USA, resterande 85% är kvar i Sverige.
Dessa 15% är just nu tänkta att investeras i USA.
Dessutom kommer (vi) investera stora delar av våra inkomster (varje månad) tillsammans med dessa 15%.

Efter dessa 5 år är planen just nu att flytta de sparade, amerikanska pengarna till Sverige

Om allt detta stämmer är mitt nästa steg att hitta en metod att spara pengar relativt kortsiktigt (<5år) i USA, utan att ta en allt för stor risk. 

 

(återigen, tack för era svar)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ang spar-horisonten. Du säger 5 år men jag förstår att det ni kommer göra är att flytta från ett sparande till ett annat, inte konsumera. Då behöver ni egentligen inte se det som ett kortsiktigt sparande utan som ett långsiktigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 2. Vit pil

  Jag har varit i din situation.

  När jag inte längre hade en adress i usa så kunde jag enligt amerikansk lag inte längre köpa fonder eller aktier. De jag redan hade kunde jag behålla eller sälja mitt val.

  Flytta pengarna var lätt men där hade jag ju valutaförändringen att ta hänsyn till. Just nu ligger ju dollarn bra för växling dollar till svenska men det är ju inte omöjligt att dollarn om 5 år har förändrats med flera kronor.

  Jag skulle inte för 5 år flytta från svenska globalfonder till amerikanska globalfonder för att hoppas få några procents ökning då jag när jag flyttar tillbaka skulle vara väldigt beroende av att dollarn är fördelaktig för mig vid flytten.

  För att förbereda flytt till Sverige se till att du från din amerikanska bank har dokument som visar att dina pengar är lagliga för beroende på summan du överför kommer svenska banker kräva dokument på att pengarna inte är kriminella.

  För att förenkla bankens pappersarbete, skulle något hända dig, se till att ange benificiaries samt lämna svenska kontaktnummer till banken. Amerikanska banker anser sig stå över amerikansk domstol och det krävs advokater med hög kostnad som följd om det blir krångel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lizzie
 3. Vit pil

  Risknivån beror ju på när du ska använda pengarna, inte när du ska flytta pengarna till Sverige. Om du bara ska flytta pengarna till en indexfond i Sverige från en amerikansk sådan så fortsätter du ju sparandet så att säga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 4. Vit pil

  Då du är både amerikansk och svensk medborgare så behöver du sätta in dig i FACTA lagen. Väldigt många banker kommer inte vilja ha dina pengar här i Sverige när du vill investera i ISK eller KF. Du kommer dessutom att vara deklarationsskyldig till USA hela dit liv även om du bor i Sverige. Denna deklaration blir svår att klara av själv om du när du bor i Sverige även har investeringar i USA varav du i din vilja att öka din förmögenhet även behöver ta hänsyn till att du kan behöva betala för deklarationshjälp varje år. Vill du slippa denna deklaration måste du avsäga dig ditt amerikanska medborgarskap vilket sedan några år tillbaka höjdes från några 100 dollar till drygt 2000 dollar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lizzie
 5. Vit pil

  Tack så mycket för er input.
  Mycket att sätta sig in i då saker och ting sällan är enkla när USA är inblandat.

  Nja, vi kommer eve. behöva en del av pengarna till ett hus-köp, om ca 5 år i Sverige. Men annars är poängen att spara långsiktigt med övrigt kapital.

  Nej, att avsäga sig amerikanska medborgarskapet är inte aktuellt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-19 klockan 20:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂