Indexfonder för invånare i Finland - en omöjlighet?
Sök:

Indexfonder för invånare i Finland – en omöjlighet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

Den här artikeln publicerades 2017-09-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Indexfonder för invånare i Finland – en omöjlighet?

Hej!

Denna fråga är för det mesta riktad till eventuella finlandssvenska månadssparade i Nordnet, men även andra rekommendationer tas emot gladeligen.

Jag och min fru (båda 23 år) har för fyra månader sedan börjat månadsspara till våran 3-månader gamla dotter samt till våran pension. Jag har dock endast lyckats hitta ett väldigt fåtal indexfonder på Nordnet som rekommenderas på denna sida, nämligen:

 • Nordnet Superfonden Danmark
 • Nordnet Superfonden Finland
 • Nordnet Superfonden Norge
 • Nordnet Superfonden Sverige
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Didner & Gerge Aktiefond

Söker man på t.ex. DNB så får man upp allt annat utom index. Annat än ovan har jag inte lyckats hitta några fler indexfonder. Finns det några andra hemsidor (typ Vanguard) som man kan kolla efter? Jag hittade ett par S&P500 ETF:er, och det här var allt jag hittade: http://imgur.com/a/mUcnA

Alla tips tas emot, stora som små. Vill inte lägga alla ägg i samma korg och endast satsa på ovanstående sex fonder i 18+ år. Tack på förhand!

P.S. Vi sparar också i två olika konton på Nordnet, men borde man slå ihop dem för att spara mer pengar på samma fonder och därför en eventuell högre avkastning? Hur har ni andra gjort?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tobias!

Med risk för att bli tjatig…

Jag själv investerar veckovis automatiskt i Lysa. De köper i sin tur ETF:er från Vanguard och XACT.

Deras fördelning ser ut såhär:

USA 35%
Sverige 20%
Tillväxt 16%
Japan 5%
Europa 15%
Global småbolag 10%

Den summa (allt från 100 kr och uppåt) investeras bankdagen efter de mottagit pengarna. Det tar inte en hel vecka som det kan göra för vissa fonder.

Såhär ser de underliggande ut:
Vanguard – 4300 småbolag 10,10%
Vanguard – Asien och Australien 3,50%
Vanguard – Europa 14,50%
Vanguard – Japan 5,20%
Vanguard – Nordamerika 18,00%
Vanguard – Tillväxtmarknader 12,00%
Vanguard – USA 16,70% (S&P 500)
XACT – 100 Svenska småbolag 3,00%
XACT – 30 största bolagen i Sverige 2,00%
XACT – 70 största bolagen i Sverige 15,00%

Allt läggs i en ISK och du kan öppna fler än en ISK. Dock kan man inte spara i barns namn än.

Såhär ser mitt flöde ut:

Jag flyttar 1500:- när lönen kommer till ett räntebärande konto hos SBAB. Hos SBAB har lag lagt upp fyra stående överföringar till Lysa, 1:a, 8:e, 15:e och 22:a. Varje överföring är då på 375:-. Fördelen är att Lysa har ett klientmedelskonto hos Danske Bank och man anger bara en kod som du har på ditt ISK i ’meddelande till mottagaren’ så sätts de in automatiskt på ditt ISK. Bankdagen efter har HELA beloppet investerats fördelat på ETF:arna ovan. Man slipper överföring via bankgiro med OCR som inte går att automatisera.

Jag tycker det är svårslaget.

Eftersom allt är automatiserat så behöver jag inte göra något alls och en gång i veckan (ungefär) investeras det i fonder. Eftersom jag gör det veckovis är jag verkligen med i upp- och nergång.

Dessutom har de automatisk ombalansering av underliggande ETF:er, så det böhver jag inte bekymra mig om. Nu har ni så lång sparhorisont att räntor inte är aktuellt, men du kan välja hur många procent av ditt kapital som ska ligga i räntor respektive aktier. Fördelningen kan ändras av dig när du vill (tror dock att det måste gå 7 dagar mellan varje förändring du vill göra). Själv ligger jag 100% aktier.

Om du fortfarande vill köpa själv via Avanza/Nordnet skulle jag ta 70% LF Global indexnära, 20% Robur Access Asien och 10% LF Sverige indexnära.

Kostnaden för mig är 0,39% och det är acceptabelt. Det går att hitta bra fonder till lägre pris, men jag gillar att man kan spara lite som man vill och för mig är det värt det.

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik!
  Tack för ett intressant svar. Dock verkar endast Lysa vara tillgängligt i Sverige, och de indexfonderna du nämner verkar inte finnas på Nordnet för finländare :-/
  Fler förslag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tobias, när du skriver ”finlandssvenska månadssparade” innebär det att du har någon form av finländskt konto på Nordnet, eller är det ett svenskt investeringssparkonto, ISK, som du har?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Nej, jag menar finländare över lag egentligen. Tänkte mer på språket, de finländare som pratar svenska.

  Jag har alla mina konton i Finland, har ej något svenskt ISK. Har aktie-och portföljkonton på Nordnet.fi samt ”vanliga” bankkonton hos min bank för vanliga ärenden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har själv letat efter index fonder i Finland men inte hittat något sätt att få tag på dem till en överkomlig kostnad liknande hos Avanza/Nordnet i Sverige. Utbudet hos Nordnet skiljer sig precis som ni redan sett mellan de olika länderna av någon anledning..

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-06 klockan 08:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.