Indexfonder med lägre risk?
Sök:

Indexfonder med lägre risk?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olivia

ställde för sedan frågan: Indexfonder med lägre risk?

God eftermiddag!

Snubblade över denna ”i ishares msci global minimum volatility ETF” vilket verkar vara en indexfond med mindre volatilitet åt båda hållen, dvs mindre uppgångar men också mindre nedgångar <<< rätta mig gärna om jag har fel!

Jag hade inte en susning om att dessa fanns. Vad vet vi om dessa? Finns det fler liknande fonder?

Är det någon som sparar i dessa? Jag förstår att det per se inte är rationellt att spara i dessa jämfört med vanliga indexfonder, men en vill ju kunna slippa oroa sig i oroliga tider och min sparhorisont är 3-5 år.

Svar om att ingen vet när börsen går upp/ner undanbedes, tack!

Mvh

Olivia

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Olivia!
Det finns många fler såna fonder utöver den som du hittade; allehanda lågriskfonder, hedgefonder, faktorfonder osv. Och det dyker upp hela tiden nya varianter. Kanske finns det några av dem som ger vad de lovar, tiden får visa, men jag har ingen bra koll.
Fonder som har mindre volatilitet än vanliga indexfonder går sannolikt mindre ner under en björnmarknad, men man får ungefär samma resultat om man ökar räntedelen i sin gamla portfölj istället. Så jag förstår inte vad som skulle vara poängen.
Du känner nog till tumregeln ”10% aktiefonder för varje år man kan låta pengarna vara i fred”.  Det finns många som tycker att den regeln är alldeles för defensiv och försiktig, men om man håller sig till den behöver man inte oroa sig över hur det ser ut på marknaden.
Kanske är jag lite naiv, men jag gillar att ha det enkelt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-14 klockan 17:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.