Indexfonder och valuta
Sök:

Indexfonder och valuta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per A.

ställde för sedan frågan: Indexfonder och valuta

Ponera att man i huvudsak månadssparar i en global indexfond och en indexfond Sverige.

Om man då väljer att över lång tid att anpassa sitt månadssparande beroende på valutans värde. Om dollarn är dyr köper man Sverige och om dollarn är billig köper man global.

Tänker att man kan använda något tekniskt mått för att avgöra när det är billigt/dyrt (EMA?).

Går det se hur en sådan strategi hade fungerat historiskt?

Tack på förhand!

Vänligen Per A.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Gå till https://www.avanza.se/fonder/lista.html.

Sök fram ”SPP Aktiefond Global A” och klicka i kryssrutan för Jämför längst ut till höger.

Gör samma sak för ”SEB Sverige Indexfond”.

Nu klickar du på knappen Jämför.

I dropdownlistan längst upp till vänster där det står ”OMX Stockholm 30” väljer du ”USD/SEK” under valutor.

Välj tidsperioden 10 år. Nu ser du hur fonderna gått i förhållande till kursen USD/SEK. Om du blir klokare av detta, eller kan läsa ut något har jag ingen aning om.

Hur ska du veta när dollarn är hög eller låg? Hur vet du när du ska ut? Hur vet du när du ska in i globalfonden igen? Spekulation är inte ”vår” melodi. Om du tittar på kurvan senaste året har aktiekursen stigit reellt och inte för att dollarn har ökat i värde. Om du då hade gått ur globalfonden för ett år sedan så hade du tappat en uppgång på ca 15-20% samtidigt som Sverigefonden haft det lite skakigare. Nä, flit och systematik. Långsiktigthet. Stick to your long-term plan.

Återkoppla gärna.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-20 klockan 16:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂