Indexfonder övervärderade?
Sök:

Indexfonder övervärderade?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes T

Den här artikeln publicerades 2017-10-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Indexfonder övervärderade?

Har sedan en tid lagt stora delar av mitt långsiktiga sparande i index- och räntefonder, eftersom det finns för mig begripliga logiska argument för att göra så.

För ett tag sedan kom jag över flera artiklar som argumenterar för att det har blivit en ”index-hets” som gjort att många index blivit övervärderade. Några exempel nedan.

Vad tror forumet om det här?

 

(Obs repost eftersom det blev helt fel rubrik på förra…)

 

https://seekingalpha.com/article/4076404-end-index-fund-bubble-hand-passive-outperformance-cyclical

http://fortune.com/2017/07/10/risks-from-the-mindless-buying-of-tech-stocks/

http://www.marketwatch.com/story/troubling-things-index-funds-wont-tell-you-2014-12-30

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Så här resonerar jag om den svenska börsen. Resonemanget kan mycket väl gälla globalt.

Även om svenskar äger mycket aktier så är det mest via fonder. De flesta ägare på Börsen är instituioner, fonder och företag. Enligt uppgift är antalet ägare privat runt 15%. Detta innebär att det sitter hundratals analytiker som varje dag  gör analyser och ger köp eller säljorder.

Vad innebär detta för en indexfond? RESULTATET BLIR ATT INDEX  ÄR ETT GENOMSNITT AV ALLA DE BESLUT SOM ALLA FÖRVALTARE TAR UNDER DAGEN. AKTIVARE KAN DET INTE BLI.  Jag vet inte om jag därför vill kalla en indexfond för ett passivt ägande. Ett passivt ägande är snarare när man köper en aktie och behåller den i tjugo år.

Mitt resonemang haltar  på en punkt. Privatpersoner kan fångas av vissa populära aktier med kursrally som följd. Historiskt sett har vi Fermenta och Ericson. Idag är det Fingerprints.

För att motverka detta  skall man därför välja fonder som innehåller så många aktier som möjligt. Även om Avanza Zero har noll i förvaltningsavgift så skulle jag aldrig spara i denna fond eftersom den enbart innehåller 30 aktier. Det är de 30 mest omsatta och inte de 30 största vilket många tror.

Det kan vara värt att betala två tiondels procent och välja LF eller Swedbank i stället som har betydligt mer aktier i sina indexfonder.  Spiltan Investmentbolag kan också gå  bra. Visserligen har fonden inte så många bolag, men det indirekta ägandet är ändå stort.

Detta inlägg är mera känsla än analys, så du går gärna säga emot mig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-27 klockan 19:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.