Indexfonder
Sök:

Indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av John

ställde för sedan frågan: Indexfonder

Hej. Även om vinsten investeras tillbaka i indexfonden automatiskt, får man någon större utdelning ifrån den en gång varje år som med aktier eller är det bara att värdet på fonden successivt ökar varje månad?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Från vanliga indexfonder får man ingen utdelning alls, däremot finns det ETF:er (börshandlade fonder) som ger utdelning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej John!

Som du skrev så får du inte utdelning till ditt konto, utan värdet på fonden ökar istället med dom utdelningarna fonden får.

Som Thomas också tog upp ovan så kan börshandlade fonder (ETF:er) dela ut sina utdelningar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, så det går inte att leva på utdelningen på samma sätt som med aktier, förutsatt att man inte tar ut pengarna själv?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 2. Vit pil

  Man kan ju sälja 3 % av innehavet per år och kalla det för utdelning, om man så önskar. Det blir samma sak.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-23 klockan 12:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.