Indexfonders värde i förhållande till underliggande index?
Sök:

Indexfonders värde i förhållande till underliggande index?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: Indexfonders värde i förhållande till underliggande index?

Hej!

Har köpt fonder från Jans årsrekommendationer och upplever inte alltid att fonderna följer indexrörelserna.

Jag tänker mig att denna, Länsförsäkringar Global Indexnära, borde följa NASDAQ index om inte världsbörserna totalt. Kan inte riktigt se denna korrelationen och har därför en fråga:

Är det 1 dags fördröjning när värdet uppdateras på fondens innehav? Går index upp den 1a syns detta i fondens värde efter handelsdagen den 2a är slut?

Eller när ska fonden korrelera med sitt underliggande index. Ibland har världsbörserna (inkl NASDAQ) gått upp kraftigt, runt 1%, men denna fonden(Länsförsäkringar Global Indexnära) har efter handelsdagen (~23.00) registrerats rört sig neråt.

Tex, efter dagens indexförändringar (2018-01-08) – DJ World Index +0,06 %, NASDAQ +0,29 %. Fonden Länsförsäkringar Global Indexnära är +1,02%

 

Med vänliga hälsningar

Emil

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Till att börja med, är det rätt index du jämför med? Den fonden skall följa indexet ”MSCI World Total Net Return”. Den kan nog också avvika något från indexet utifrån t.ex. hållbarhetskriterier som länsförsäkringar satt upp.

De flesta fonder rapporterar sin kurs en gång om dagen, då baserat på gårdagens kurser. Så där har du en fördröjning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Glöm inte valutakursen! Ģår dollarn ner så hjälper det inte om index går upp.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Precis som Kalle skriver måste du jämföra med rätt index. Dessutom är det en indexnära fond och LF har något avvikande innehav jämfört med index. Dessutom så ska du tänka på avgiften som gör att en indexfond inte alltid följer indexet exakt. Om du jämför Avanza Zero med sitt index (OMXS30 tror jag det är) så är det på pricken. Dels för att det är en ren indexfond som följer index slaviskt och dels för att den saknar avgifter vilket innebär att avkastningen är orörd så att säga.

Blev du klokare nu?

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Japp, förstår bättre nu! Klart man ska jämföra med rätt index :) Men tänkte eftersom Nordamerika är 62,5% av fonden borde den följa Nasdaqs rörelsemönster till stor del.

Det är 1 dags fördröjning och valutapåverkan jag missat.

 

Tackar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-09 klockan 00:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.