indexnära fonder är det indexfond?
Sök:

indexnära fonder är det indexfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Strutsen

ställde för sedan frågan: indexnära fonder är det indexfond?

Är indexnära fonder detsamma som indexfonder?

Har nyligen lyssnat genom alla fantastiska poddar som lärt mig så mycket. Jag blir förbannad när jag nu vet hur enkelt det kan vara, har varit en struts hela livet och har för närvarande mitt kompletterande pensionssparande med 1,4% avgift och knaper värdeökning som ska flyttas enligt alla råd från podden. Tänker mig 90/10 (trots min ålder 50år för jag ligger efter i mitt sparande men tänker att jag inte behöver ta ut före 70år).

Vi har Lifeplan via mitt arbete, de föreslår en flyttning av mitt sparande från den dyra förvaltningen till:
SPP Aktiefond USA 41%, Europa 33%, Global 14%, Japan 12%.

Men jag ser inte index i namnet vilket jag lärt mig av er att det ska vara.

När jag googlar på fonderna heter det att de är indexnära?

Jaha vad är då det?

Tack på förhand

Strutsen

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tror indexnära betyder att det är en indexfond med undantag för att man exkluderar vissa bolag från indexet pga etiska eller hållbarhetsskäl.

Kollar man på fonddetaljer på Avanza ser man tex att usa-fonden har msci USA nr USD som jämförelseindex. Där står det även ”indexfond: ja”

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Avgiften på fonden är också en indikator på om det är en indexfond eller ej, ligger kostnaden under ca 0.5% så brukar det vara en indexfond.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-02 klockan 08:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.