Individuell tjänstepension
Sök:

Individuell tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Catharina Andersson

ställde för sedan frågan: Individuell tjänstepension

Vad är det för skillnad på traditionell försäkring och fondförsäkring?

Vilka fördelar och nackdelar har de olika försäkringsbolagen?

Gällande traditionell försäkring kan jag välja:Alecta, AMF, Folksam och Skandia liv.

Gällande fondförsäkring kan jag välja: AMF, Dancia pension, SEB, SPP och Swedbank försäkring.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du har itp via collectum så har du en fördelaktig fondförsäkring från Danica pension (0,06% avgift och en bra global indexfond). Måste du placera andra delen i traditionell är Alecta ett bra val.

Övergripande annars angående traditionell kontra fondförsäkring:

Traditionell: mix av räntor/aktier (mindre risk/mindre förväntad avkastning över tid)

Fondförsäkring: aktiefonder (mer risk, högre förväntad avkastning över tid)

Hade själv gärna sett möjligheten att lägga bägge delarna i fondförsäkring då det över 20-30 år borde vara svårslaget.

Lycka till! /Mikael

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Utöver Mikaels träffsäkra svar så kan jag tillägga att anledningen till att man inte kan lägga allt i fondförsäkring är (förmodligen) att det måste finnas viss del som du faktiskt är garanterad i pension.

  Om du inte vill välja Danica och deras globalfond som Mikael rekommenderar så har SPP ett trevligt och bra prissatt fondutbud. Jag själv ligger där just nu och funderar på om jag ska byta till Danica eller ej.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Jag pratade med folksam som rekommenderade mig att byta pensionsval till dom istället för amf som jag redan har då jag inte har gjort något aktivt val. Jag frågade dom varför och om det var lönt men det hade dom inte svar på riktigt. Vad tycker ni? Är det något stor skillnad eller är det lika bra att stanna kvar på amf. Mvh David

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej David!

  Vad jag har för mig så har AMF billigare utbud av fonder än vad Folksam har.
  Så tror inte att dom kan erbjuda något billigare alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-10 klockan 21:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂