Inflation
Sök:

Inflation

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Blerta Haag

ställde för sedan frågan: Inflation

Det är problem att nå inflationsmålen runt om i världen. Men är inte inflation bara att företagen höjer priserna på sina varor och tjänster? Och att på det sättet så minskas köpkraften för konsumenten. Du får mindre varor och tjänster för samma summa pengar helt enkelt.

Är konkurrensen ovanligt hög mellan företag idag? Så hög att man inte kan höja priserna mer för där finns alltid någon annan som kan leverera samma sak billigare? Det vi ofta ser är rena prisdumpningar, varje januari hör man ”så sänker du dina fasta kostnader” ”så här minskar du dina utgifter” osv

Konsumenten jagar alltid det bästa priset.

 

Riksbankens mål är det indirekt att få företag att höja sina priser?

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Motsatsen till inflation är deflation. Varor bli billigare och billigare. Då blir effekten att konsumenterna väntar med sina investeringar. Varför köpa en kapitalvara idag, om den är billigare i morgon? Behöver man dessutom låna blir effekten ännu värre. Lånet skrivs ju inte ner utan står kvar på samma belopp.

Att ha en inflation på lagom låg nivå är därför ett utmärkt smörjmedel för ekonomin. De flesta ekonomer anser att mellan en till tre procent är optimalt.

Svaret på din fråga är därför ja. En låg ränta innebär att alla låntagare får mer pengar i plånboken. Detta stimulerar efterfrågan. I förlängningen bör en ökad efterfrågan innebära möjlighet för företagen att höja sina priser.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack nestor. Mycket tydligt förklarat👍🏼

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-17 klockan 16:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.