Inflationens påverkan på sparandet
Sök:

Inflationens påverkan på sparandet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elias N.

Den här artikeln publicerades 2017-04-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Inflationens påverkan på sparandet

Jag har en fundering över inflation när det gäller sparande. Hur ska man räkna med den i formeln för sparande, t ex på din ränta-på-ränta kalkylator. Jag har försökt hitta svar här men inte hittat något bra. Kan jag istället för att räkna med 8% avkastning per år räkna med (8-inflation)% per år?

Vilket leder till min andra fråga, vilken inflation borde jag kunna räkna med i snitt på en period 10-20 år framåt? Vet att det är en omöjlig fråga att svara på men vore intressant att veta hur du tänker och räknar på detta.

Tack på förhand för svar!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Elias,
Det beror lite på vad du vill använda din inflation till.
Det går givetvis inte att sia om exakt vilken inflation vi kommer ha i framtiden, men mellan 1980 och 2009 så var det i genomsnitt kring 4% iflation (i årsmedeltakt från 1980-2009) med högre inflation under 80- och 90-tal. Sedan 1993-2009 har inflationen varit i medel 1.7% (årsmedeltakt från 1993-2009). All statistik finns att hämta från (http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__PR__PR0101__PR0101A/KPIFastAmed/?rxid=69546378-78e3-4ce4-a3fd-84d8d95d19fa) där jag har använt KPI (konsumentprisindex). Man kan argumentera för att inflationen bör landa högre eller lägre än de siffror jag har angett, men det är givetvis mestadels spekulation.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Antagande om inflation blir lätt skev. Bästa sättet är att helt enkelt använda Riksbankens inflationsbarometer (http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Inflation/Inflationen-just-nu/) och justera upp investerat kapital årligen på ett bestämt datum.

Man kan även retroaktivt justera upp inflationen med ekonomifaktas inflationskalkylator – http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Rakna-pa-inflationen/

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

1. Ja, det kan du! Avkastningskalkylatorn funkar lika bra för nominell avkastning, dvs inklusive inflation, eller real avkastning, dvs rensat för inflation.

Om de 8% i ditt exempel är nominell avkastning så kan du justera precis som du föreslår för att räkna med real avkastning i stället.

2. Ett bra och enkelt sätt att göra en hygglig inflationsprognos på några års sikt framåt är att titta på den s k breakeven-inflationen; skillnaden i marknadsränta för en vanlig statsobligation och en realobligation med samma löptid. Då får du i princip alla marknadsaktörers samlade bedömning av vad inflationen kommer att bli för den löptiden (plus/minus lite brus som bl a beror på att realobligationer är relativt illikvida).

Just nu cirka 2% om du tittar på en löptid runt 5-10 år.

Kan dock vara trixigt att hitta aktuella statsobligationsräntor utan att betala för informationen, dessa är inte lika allmänt tillgängliga som aktiekurser.

Så ett ännu enklare sätt är att läsa valda delar i riksbankens penningpolitiska rapport som kommer 6 ggr per år. Deras kortsiktiga prognoser ska man inte ta på för stort allvar. Däremot är deras långsiktiga (5 år och uppåt) uppfattning intressant, samt vad de säger om marknadsförväntningarna på lång sikt (de tittar här bl a just på breakeveninflationen).

Rapporterna hittas här: http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Publicerat-fran-Riksbanken/Penningpolitik/Penningpolitisk-rapport/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-23 klockan 23:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.