Inflationens påverkan
Sök:

Inflationens påverkan

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Inflationens påverkan

Hej,

Någon som har huvudet på skaft och kan besvara följande frågeställning kring inflationens påverkan i en uttagsfas av ett kapital? Frågan är: hur länge räcker pengarna innan de är slut? Uttag sker med 10 000/månad dvs 120 000 årligen. Startvärde: 3 000 000 kr.

Scenario 1/ Tillväxt kapital 2%. Isk skatt: 0,4%  Inflation:2%.

Scenario 2/ Tillväxt kapital 1,5%. Isk skatt: 0,4%  Inflation:2%

Scenario 3/ Tillväxt kapital 1%. Skatt: 30%(fond/bankkonto).                                                    Inflation:2%

Scenario 4/ Tillväxt kapital 0%. Inflation:2%

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Problemet med en sådan beräkning är att kapitalet kommer inte växa med en jämn hastighet. Ibland går det +20%, ett annat år -15% osv. Sekvensen som positiva och negativa år kommer i spelar stor roll.

Det är därför man oftast bruka tala om real avkastning (= efter inflation) på sitt kapital.

Och jämföra vad t.ex. en viss tillgångsfördelning gett historiskt i real avkastning.

Gör det ju lättare när man ska projicera i framtiden hur mycket man behöver. Det vet man ju bara i dagens penningvärde.

Det är bara Jan som inte riktigt gör det ordentligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inte bara efter inflation, utan också efter skatt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  Tack. Jo, jag är lite med på det. Men att bankränta/räntefond ska svänga +20 till -15% är väl att ta i kanske:-). Detta byggde på ett ultra-defensivt tänk angående i en uttagsfas. Bara för att förstå hur inflationen påverkar vid ”låga” tal.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 3. Vit pil

  Jo. Men inflationen påverkar också avkastningen. Om inflationen plötsligt stiger till 6% så kommer bankräntan följa efter och aktier också antagligen.

  När man planerar uttagsfasen får man titta på vsdhistoriken säger om sin tänkta tillgångsallokering och uttag. Sedan är det nog bra att ha marginal.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi vet inte storleken på framtida inflation eller framtida skattesatser. Vi vet heller inte vad den framtida nominella avkastningen blir.

Varje form av kalkyl blir därför väldigt grov. Att räkna med tiondels procent finner jag helt meningslöst.

Samtidigt är det intressant att försöka få ett viss hum om hur det framtida sparandet kan utvecklas.

Själv räknar jag 5 procent på aktier och 1 procent på  räntor. (8 procent bruttoavkastning på aktierna minus 2 procent inflation och 1 procent skatt i ISK). Är du försiktig räknar du med 4 procent efter inflation och skatt och   är du optimist räknar du 6 procent netto på aktierna.

Gör ingen kalkyl på mindre än 10-15 år och ta alla siffror med en nypa salt. Obs! Detta är mina personliga åsikter. Du har din fulla rätt att tycka annorlunda.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-27 klockan 20:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.