Inflationskorigeret pensionsmål?
Sök:

Inflationskorigeret pensionsmål?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Inflationskorigeret pensionsmål?

Jag gillar ideen om att jag kan sätta ett mål utifrån hur mycket jag vill ha utbetalt pr månad, så jag kan relatera risken till nåt. Men hur hantera jag inflationen i den kalkyl? Om jag gärna vill ha utbetalt 20000 sek pr månad om 25 år, får jag då kanske gissar vad 20000 svara till om 25 år (kanske 32812 vid 2% inflation?) och planera mitt pensionsmål efter det?

Jag bliver 80 år och går på pension när jag är 65, så mitt pensionsmål bliver då 180*32812 = 5.906.160 i fremtids sek eller 3.600.000 i nutids sek. Ganska stor skillnad.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har räknat rätt. Vill du få ut 3,6 miljoner kr i dagens penningvärde om 25 år så behöver du ha ca 5,9 miljoner kronor då (förutsatt 2% årlig inflation). Formeln för 2% ränta-på-ränta är x*1.02^y där x är dagens penningvärde och y är antalet år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-31 klockan 15:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.