Inflationskorrigera avkastningen mentalt?
Sök:

Inflationskorrigera avkastningen mentalt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lukas Fredriksson

ställde för sedan frågan: Inflationskorrigera avkastningen mentalt?

Hej!

 

Jag sitter här och tänker på pensionssparandet och behöver få lite input på om mitt tänk är rimligt. Om jag ligger med en långsiktig 90/10 investering och förväntar mig i snitt 8% per år i avkastning. Bör jag när jag räknar  för att se vilken summa jag uppnått vid en viss ålder för att se om det är rimligt att kunna gå i förtidspension och leva på avkastningen, då räkna på 6% avkastning istället? Inte för att se vad jag kommer ha för summa utan för att på något sätt kunna förankra det till dagens värde. Alltså kunna jämföra den summan med dagen köpkraft även om summan i sig kommer vara högre.

 

Tänker jag rimligt eller är jag ute och cyklar?

 

/Lukas

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lukas!

Tyvärr så tror jag det blir en liten tankevurpa, tyvärr har jag däremot inte svar på rätt formel men det som händer när man drar av det direkt från avkastningen bör vara att man missar en del av ränta på ränta effekten.

Någon annan som kan denna formel?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ränta-på-ränta gäller inflationen också. Dra bort 2 procentenheter är rätt sätt att räkna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Då har jag också lärt mig något nytt idag!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Ja dåså vad bra! Då vet jag att det är ett rimligt sätt att se på det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas Fredriksson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tror att det är rätt sätt att räkna.

Gör man en monte carlo simulation på Portfolio visualizer visas slutsumman och CAGR både med och utan inflation.

Det som skiljer mellan dem är den årliga genomsnittliga procenten inflation som varit under de åren som datan tas ifrån. Därför tror jag det blir tillräckligt korrekt att dra av några procent från den årliga avkastningen.

Tänk dock på att 2% inflation är för lite om man ser till de senaste 47 åren.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag räknar själv på det sättet. Precisonen blir tillräckligt bra. Hur mycket det förenklade räknesätten diffar beror på storleken på ditt startbelopp och månadssparande samt hur länge du sparar.

Antag 8% avkastning och 2% inflation. Jag lekte lite med olika fall och kom fram till att diffen är i storleksordningen en procentenhet per 10 år.

Det vill säga på 10 års sparande får du ungefär 1% diff mot om du räknat med årlig inflation. På 40 år är diffen i storleksordningen 4%.

Med reservation för eventuella tankefel…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du tänker rätt. Räknar du med riskjusterad avkastning blir beräknat slutbelopp jämförbart med vad saker kostar idag. Tror det finns studier som pekar på en inflationsjusterad avkastning på 6-7 % i genomsnitt. Den exakta formeln är för övrigt:

Riskjusterad avkastnimg = (1 + avkastning)/ (1+ inflation) -1

T.ex om du antar att avkastningen är 8 % och inflationen är 2 %, så blir den riskjusterade avkastningen ~6 % (1.08/1.02 – 1 = 5.88 %)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Där jag skrivit riskjusterad avkastning ska det förstås stå inflationsjusterad avkastning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  Enligt Handelsbanken har avkastningen på svenska aktier mellan år 1900 och 2012 varit 9,9 procent före inflation och 6,1 procent efter inflation. Dina 6 procent kan därför tyckas rimligt.

  Samtidigt är fluktuationerna stora. Om jag minns rätt gav den sämsta 30-årsperioden efter andra världskriget en avkastning per år efter inflation på enbart 3,8 procent.

  Kalkylera gärna med 6 procent, men var beredd på att utfallet kan bli både bättre och sämre. För att göra det ännu svårare är det ingen som vet vilken skatt som gäller för pensionärer i framtiden. Har du en belånad villa vet ingen vilka låneräntor som gäller heller.

  Att i detalj beräkna sin levnadsstandard som pensionär är därför i princip omöjligt.Det är ändå värt att försöka, så att man ändå har ett mål för framtiden.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-06 klockan 08:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.