information overflow
Sök:

information overflow

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sten

ställde för sedan frågan: information overflow

Hej!

Har läst en del artiklar och känner mig aningen överväldigad av alla termer o metoder. Finns det någon som är ”begrepp for dummies”?

Jag är nyexaminerad ingenjör o tjänar just nu 33000 kr före skatt vilket är rätt maxat för mig som växt upp med en ensamstående mamma som jobbat som städerska eller mattant. Det här med att vara ”frugal” i min konsumtion kommer rätt naturligt för mig men är sjukt förvirrad av alla ekonomiska hinkar, procent o begrepp.

För närvarande har jag 100 tkr på ett sparkonto och kommer kunna lägga undan 10 000 varje månad.

Jag kanske vill köpa bostad vid tillfälle och göra resor men mest är det väl att jag vill göra rätt, vara smart med pengarna och inte hamna i några lyxfällor. Kanske barn men är inte helt förtjust i tanken än. Kanske kunna skjuta till om morsan skulle behöva/vilja (möjligen en separat buffer åt henne?)

Den egentliga frågan är hur dessa 10 000 skulle matcha in med de fyra hinkarna. Är de fyra hinkarna i slutändan 4 konton som jag lägger in en fördelning från dessa 10 000 i dem allihop varje månad eller?

Och var kommer målsparningen in? Blir det ytterligare ett konto?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet att det kan vara en svår fråga, men fundera över hur många år det kan tänkas vara tills du ska köpa boende, skaffa barn etc. Det avgör hur du ska lägga upp hinkarna.

Så här gör jag:

– Buffert på konto hos storbank. Noll ränta. Jag har bestämt ett visst belopp som bufferten ska ha. Varje månad tar jag så mycket av lönen som behövs för att fylla upp bufferten till den bestämda storleken. Det av lönen som blir över hamnar i resten av hinkarna.

– Målsparande boende. Största delen ligger på sparkonto med 0.65% ränta, resten i korta räntefonder på depå (ej ISK) . Tänk att användas inom 6-24 månader. Fylls på varje månad av lön.

– Bra-att-ha-hink. Följer Nybörjarportföljen. 60/40-portfölj på ISK hos Avanza. Fylls på varje månad av lön.

– Pension (eller väldigt långsiktigt i alla fall). Följer Globala barnportföljen. 90/10-portfölj på ISK hos Avanza. Fylls på med ett mindre belopp varje månad av lön.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så varje månad har du ett belopp du fördelar egentligen över de tre sista hinkarna, om bufferten är ”färdig”? Vad blir det för skillnad mellan bra-att-ha hinken och bufferten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sten

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Så här har jag tänkt att göra: Buffert jag vill ha är 125 000:-. I slutet av december varje år tittar jag genom ekonomin och ser hur mycket över 125 000:- det finns, den summan delar jag på tolv och köper global indexfond för den summan varje månad nästkommande år. Sen är det december igen, kolla överskott, dela det på tolv, köpa indexfond..

 

Men jag har å andra sidan inga större inköp som hus/lägenhet i framtiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Aha! Det låter ändå rätt ”lätt” att göra så, men har du då massa separata konton eller samma för dina fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sten
 2. Vit pil

  Ett ISK-konto för indexfonden. Ett sparkonto där buffert och sparandet från föregående år ligger. Härifrån dras pengar varje månad för köp av fonder på ISK. Och ett lönekonto där pengar sparas fram till december då överskottet förs över till sparkontot.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-25 klockan 09:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.