Ingår fondens avgift i utvecklingen?
Sök:

Ingår fondens avgift i utvecklingen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Ingår fondens avgift i utvecklingen?

Hej! Jag har blivit lite förvirrad över en sak. Om jag går in på en fond, och tittar hur den presterat över tid i procent. Räknar man då in fondavgiften i den procenten? Ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har presterat 78% under 5år, har man då i denna procentsats räknat av fondavgiften på 0,28% (via Avanza)

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I det fall du beskriver är det 78% under 5 år, EFTER avgifter. Avgiften dras lite varje dag och är ”inbakad” i kursen för normala/vanliga fonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så när jag jämför ”graferna” mellan ex LF global indx och Avanza Global och graferna följer varandra så betyder det att det visar hur fonderna har gått efter att avgifterna är dragna? Själva beskattningen på fonden (Avanza med förvaringsinstitut Luxemburg), dras det efteråt, dvs om de två fonderna ligger lika i utveckling, ska jag sedan räkna in det att den ena fonden beskattas mer på utdelningen från USA?=).

  /Linus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 2. Vit pil

  När det gäller fonder är alla avgifter, inkl. skatten på utdelningar (som kan variera mellan olika fonder och länder) redan avdragna. När du tittar på fondernas utveckling i graferna eller i procent får du i hand exakt det som du ser – exakt. (Sen kommer förstås den årliga schablonskatten för ISK.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-15 klockan 22:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.