Ingen fråga...
Sök:

Ingen fråga…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jochen

ställde för sedan frågan: Ingen fråga…

Det är helt uppenbart att hela denna site har blivit en reklampelare för LYSA. Från att ha varit en fristående site med rekommendationer om vägar hur man kan blir rik har det blivit en site där allt kokas ned mot LYSA och dess automatiska ombalansering och skräpinvesteringar.

Trovärdigheten är borta från min sida, och alla så kallade goda råd tas numera med en nypa salt. Vi alla vet att LYSA kan inte ens jämförara sig med en global indexfond. Denna sida har blivit skräp

Bjud in LYSA’s VD en gång till så får han förklara sig med prestation mot index.

 

Det finns 7 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,
Ett tips är att identifiera vilka aktiviteter i livet som ger respektive tar energi från dig. Gör mer av det som ger dig energi och dra ner på det andra. Det kan låta pretentiöst, men ta en seriös funderare. Om Rikatillsammans är en kass sida som är retar upp dig så är mitt tips i all välmening att sluta besöka sidan. Gör nåt som ger dig positiv energi istället.

Internet är precis som övriga livet. Det ges råd och rekommendationer överallt. Ibland ligger det ekonomiska intressen bakom, ibland vill avsändaren dela med sig av något bra och ibland är det både och. Den som följer råd helt okritiskt utan att fundera över om de passar ens förutsättningar, den personen riskerar att bli gå på nitar i livet.

Om ens tips når många läsare/lyssnare kommer det garanterat finnas en stor mängd människor som följer tipsen rakt av utan att förstå förutsättningarna. I en sån situation är det extra viktigt att tipsen drar åt det försiktigare hållet istället för att optimera vinst. De läsare/lyssnare som har intresse och förståelse för sin egen situation kommer se förbi tipsen och välja en lösning som passar deras förutsättningar.

Använder jag en fondrobot: nej

Skulle jag rekommendera en fondrobot: Beror på. Om personen har en positiv syn på att investera hade jag rekomenderat egen portfölj i första hand. Men om personen tycker att investerande är en energitjuv hade jag inte tvekat att rekommendera en fondrobot.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När folk pratar om Lysa verkar de nästan alltid glömma bort att Lysa har två olika investeringsalternativ: det breda och det hållbara.

Lysas hållbara alternativ (med 100% aktier) har gått lite bättre än LF Global Indexnära och Avanza Global, både i år och på ett års sikt. Medan det breda har gått något sämre – även historiskt. Och det kan man till mesta del förklara med att USA har gått bättre än Sverige. Lysas breda investering har ju ca 25 procentenheter mindre USA och 20 procentenheter mer Sverige än en global indexfond som följer MSCI World.

Om man bortser från andelen Sverige har Lysas breda investering dock mer likheter med indexet MSCI ACWI IMI (som inkluderar tillväxtländer och småbolag), men även då har  Lysa ca 6 procentenheter mindre USA än vad som finns i ACWI IMI. Orsaken till varför Lysa ratar USA känner jag inte till, men den extra stora allokeringen mot Sverige har de förklarat i sitt Whitepaper.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

att lysa lyfts så hårt här inne är för att de använder sig av samma strategi som de flesta av oss här inne.

Håll kostnaderna låga

diversifiera bort riskerna

fall inte för hyper (övervikta inte enskilda heta sektorer)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med dig, Jochen! Alldeles för mycket om Lysa härinne, riktigt skräp är det. Spara i Global indexfond eller gör som Majsan, spendera alla dina pengar på ytligheter.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man vill ju ha koll på att de val man gör i livet är bra.

Köper man ett nytt äppelträd så håller man noggrann koll på att det utvecklas väl så att det kommer några äpplen när den säsongen är inne.

På den här bloggen rekommenderar man äppleträd som växer rakt, står stabilt så det inte skadas av blåst mm, men man kollar inte om det blir några äpplen eller hur stor äppelskörden blir.

Äppelträdet här på bloggen heter LYSA. Avkastningen vill man inte höra talas om. Istället lyfter man fram förvaltningskostnader, diversifiering och balansering mm.

Det är tur att det finns andra äppelträd, så att man kan få njuta av riklig äppelskörd, äppelmos och en äppelpaj när den tiden är inne.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Arvid. Det finns ingen poäng med att jaga avkastning om man har som strategi att följa ett globalt index så gott det går utan att övervikta specifika länder eller branscher.

Avkastningen går inte att påverka. Om man avviker från marknadsvikterna så har man bytt strategi.

Äger man marknadsportföljen så får man vara nöjd med vad marknaden ger. Annars får man byta strategi till en mer spekulativ som du har där man mer gissar på vad som känns bra. Ibland gissar man även rätt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hans P

Gissar vet jag inte att jag gör när jag väljer mina aktivt förvaltade fonder.

Jag tycker nog att jag kollar upp rätt så noga hur de gått (historisk avkastning), vilka företag som fonden investerar i och hur många andra duktiga fondsparare som valt fonden. Den sista parametern är nog så viktig. Folk är ju normalt ganska noga när det gäller deras egna egna pengar.

Sedan får man vara vaken och beredd att hoppa av om det dippar.

Får man rätt stora ras som i februari/mars i år så är man inte hjälpt med att ha valt indexfonder. Dom rasade i princip lika mycket som aktiva fonder. Så vad är argumentet värt att man ökar risken när man väljer aktivt förvaltade fonder jämfört med indexfonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-29 klockan 22:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂