Ingen koll på aktier, är lysa bästa alternativ?
Sök:

Ingen koll på aktier, är lysa bästa alternativ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lucas

ställde för sedan frågan: Ingen koll på aktier, är lysa bästa alternativ?

Hejsan,

Jag har länge velat investera mina pengar och ta tag i min ekonomi men det har aldrig blivit av.
Efter ha läst boken  ”vägen till din första miljon ” med Tobias Schildfat så har jag blivit väldigt intresserad av att bygga min egen pengamaskin, samt bli ekonomisk oberoende en vacker dag.
Har dock blivit snurrig av allt som har med välja rätt aktier, fonder osv.

Jag har tänkt börja med att lägga in ungefär 40.000-50.000 tusen och sedan varje månad pumpa in så mycket pengar jag kan (för att så snabbt som möjligt nå fram till mitt mål, vilket framgår i boken)
Då jag har ett väldigt välbetald jobb så kommer det att vara en summa på ungefär 20.000 -25.000 tusen i månaden som jag kommer kunna pumpa in i min pengamaskin.

Har kollat lite på Lysas hemsida och tänkte köra 90% aktier och 10 % räntor.

Är detta dumt att göra?

Något annat jag tänkt är om man ska istället ska dela upp så man lägger 10 tusen varje månad fördelat på dom 5 största investmentbolagen sen resterande 10 tusen hos Lysa varje månad.

Har väldigt lite koll och tyvärr finns inte tiden för att lära mig så pass mycket så jag ”vågar” lägga in så pass mycket pengar varje månad på aktier jag inte har så mycket koll på.

Tacksam för all hjälp jag kan få

Mvh Nybörjare

 

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

100% LF Global indexnära långsiktigt.

Sköter sig själv tryggt och bra. Lycka till. 0.22% i avg.

Kortsiktigt sparkonto.

Mvh. Jack

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hejsan,

  Tack för snabbt svar.

  Så jag ska bara pumpa in pengar där månadsvis och bortse från Lysa samt investmentbolag som det stod i boken.

  Såg att avkastningen var på 26,33 % senaste året, stämmer det eller är jag helt ute och cyklar ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lucas
 2. Vit pil

  Anledningen varför jag tänkte dela upp det på Lysa och tex 5 största investmentbolagen är för att få mindre risk. Är det inte lite riskabelt att lägga allt på LF Global indexnära eller tänker jag fel ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lucas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du inte har koll och inte vill lägga tid och energi för att skaffa det är LYSA ett utmärkt alternativ.

Jag skulle välja det före att bara ha en globalfond. Även om det också kan ha sina poänger.

Sedan skulle jag inte gå in och kolla förrän efter några år. Eller i alla fall så sällan som möjligt.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är det bra att köra en fördelning på 90% aktier 10% räntor samt Investeringsinriktning som hållbar ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lucas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Orkar inte diskutera men undrar hur mycket tud och energi kräver en Global indexfond? Vad är det så komplicerat med det att Lysa är bättre? Är risk spridningen inte bra i global indexfond? Känns det inte tryggt i global indexfond med 1500st aktier. Utmärkt branch spridning. Ja du kan tycka 63% Usa men vad då? Det är värslädande globala tryggaste företag du investerar i. Värslädande drivande företag ekonomisk. Vid kriser är det säkrast hålla sig till Usa och Global indexfond. Historisk har Usa klarat sig bäst vid börskrasch och fallande börser. Vid sådana nedgångar tillväxtmarknad index och Sveriges index faller mycket mer än Usa och global index. Sedan kan jag hålla med att potencialen är högre i tillväxtmarknad index långsiktigt för lite högre avkastning. Men då ska man vikta 30% i den för att det ska märkas i portföljen. Stabilitet har man i Global indexfond och riktigt bra som inte kräver koll och tid. Sedan gör alla som dem vill med egna pengar. Lycka till. Min sissta inlägg här. Överlåter nu till alla andra proffs här på bloggen.
Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag vill heller inte starta en stor diskussion igen. Men jag kan berätta hur jag tänker.

  Jag tycker absolut inte att 100% global indexfonder är en dålig strategi. Oftast är det nog tillräckligt bra.
  Men teorin säger ju att man ska äga hela marknaden och den uppfyller inte riktigt det gällande tillväxtmarknader och kanske småbolag.

  Personligen föredrar jag en viss home country bias vilket man får med LYSA. Det kan bero på att jag bor i hyresrätt och uppskattar den psykologiska effekten att hänga med lite grann när grannarnas svenska aktieportföljer går som tåget. Jag betraktar det till största delen som en smaksak.

  Däremot köper jag inte USA som överlägset andra marknader. Det är recency bias. Med ett längre perspektiv går resten av världen bättre än USA minst lika ofta som tvärtom. Japanska börsen var tidigare typ den största i världen men förlorade mer än 90% av sitt värde. Inte för att jag tror att det skulle drabba USA. Men oväntade saker kan och kommer att inträffa. Jag tycker det är psykologiskt jobbigt att ha så mycket i ett enda land.

  Jag kan tänka mig att LYSA kan ha en liten fördel gällande beteendemisstag. Man kan vila i att de är proffs när man inte kan så.mycket själv.
  Man får göra en skattning av sin riskprofil. Ingen app så man kanske inte kollar utvecklingen lika mycket.

  Jag förstår ditt val och att man kan föredra att ha det på det sättet. Jag ville nog snarare ge en kompletterande tanke än att säga emot.
  Jag kanske skulle haft en annan ton och låtit bli att säga att jag föredrog det ena över det andra.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej fortsätt kommentera jack. Jag håller (nästan) med dig.

Globalfond följer msci world. large cap. Inget dåligt val

Själv följer jag msci acwi. large, mid och small cap. Bredare, 0,17% med.avanzas fonder. Detta index representerar hela marknaden.

 

Trevlig helg

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ni som satsar 100 % i global indexfond är ju dumbommar. Bolmeson har ju sagt att: ” att sätta 100 % av sina pengar i Avanza Global är rent av dumt”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så då är LYSA bästa alternativet för mig ?
  Det jag undrar är hur jag ska köra fördelningen 90/10 och hållbar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lucas
 2. Vit pil

  Jag är lite i samma situation som dig. Vill investera rel. mycket på lång sikt. Har inte tid att följa det jättenoga eller att bygga upp kompetens för att tro mig fatta de bästa besluten. Det jag landat i är att Lysa är perfekt för mig. Jag kör 90/10 eftersom Jan rekommenderat att ha lite krockkudde även på lång sikt. Samt hållbart för mina barns framtids skull.

  Men – eftersom jag sparar med lång tidshorisont har jag inte vågat köra all in på Lysa. Det verkar vara en gedigen och trovärdig aktör i dagsläget, men ibland har ju verksamheter kraschat. Även om mina pengar ska vara helt separerade från Lysas vid ev. konkurs vågar jag inte lite på det fullt ut. Jag vet att vissa tycker att systemet känns tryggt nog, så detta är väl till stor del en personlighetsfråga. Jag har halva sparandet på Lysa, andra halvan idag på Avanza Auto 5. (Har förstått att Avanza Auto inte håller samma höga nivå som Lysa så där letar jag efter ett ev. alternativ. .)

  Detta var min take på det hela. Hoppas du landar i något som funkar bra för dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jörgen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-14 klockan 21:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.