Ingves förlängt mandat 5 år
Sök:

Ingves förlängt mandat 5 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av T

Den här artikeln publicerades 2017-09-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ingves förlängt mandat 5 år

Hej Jan,

Nu är det all in i fastighetsaktier som gäller va? Nu kommer väl han launcha köp av bostadsobligationer för att boosta det han själv varnar för.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skall försöka ge dig en lektion i Penningekonomi.

Det internationella kapitalet söker hela tiden efter maximal avkastning. Ett mindre land har därför små eller inga möjligheter att bedriva en politik som skiljer sig nämnvärt från omvärlden. USA har en styrränta på 1 till 1.25%. Europeiska centralbanken  har 0%. Sverige har -0.5%. Lågt, javisst men glöm inte bort att för några år sedan fick Riksbanken stark kritik för att räntan var för hög.

Vad hade hänt omstyrräntan varit exempelvis 3%? Kapitalet hade sökt sig till Sverige med påföljd att kronan hade stärkts. Hela vår exportindustri hade gått  på knäna och vi hade haft lågkonjunktur. Nu har vi istället högkonjunktur. Tyvärr har våra politiker inte klarat av att samtidigt  ta bort ränteavdragen men det kan Ingves  inte lastas för.

Styrräntan bestäms av en direktion på sex personer.  Vid lika antal röster har riksbankschefen utslagsröst. Visst,  vem som är riksbankschef spelar roll, men besluten tas ändå kollektivt. Någon större ändring med en ny riksbankschef hade det knappast blivit.

På sikt bör räntan givetvis gå upp, men så länge ränteläget är långt i Europa kommer Sverige inte att gå i bräschen. Detta oberoende  om riksbankschefen heter Stefan Ingves eller något annat.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej intressant men varför har Ungern en styrränta på närmare 1%? Är dom rädda för högkonjunkturer? Bara undrar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T
 2. Vit pil

  Ingen aning. Kanske är det så att Ungern till skillnad från Sverige vill motverka en kraftig kreditexpansion hos hushållen?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-29 klockan 17:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂