Input på sparande
Sök:

Input på sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mika

ställde för sedan frågan: Input på sparande

Hej!
Tack för ett bra forum med väldigt hjälpsamma svar.
Jag försöker styra upp sparandet och står lite i val och kval kring ett par delar.
Viktigt för mig är det ska vara enkel och billigt sparande och kapitalet ska dels gå till pension och den andra delen vill jag ska finnas tillgänglig till ev bostadsköp inom ca 5 år, eller bara inte låta tappa värde om köp ej blir av. Vill känna trygghet ifall oförutsedda händelser sker. Tjänar 35-40 k per mån.
Har idag ca 600 k var av 200 i 90/10 hos Nordnet och 400 på sparkonto.

 • Vart ska jag spara pengarna, dvs kvar i Nordnet eller flytta till Lysa?

Har idag 90/10 på Nordnet men funderar på att flytta allt till Lysa där jag kan sätta upp två hinkar passiv och mellanrisk. Gillar att man kan lägga in pengar på Lysa som placeras enligt portföljens fördelning när som helat vilket bara går med månadssparande på Nordnet vad jag vet. Vill också att sparandet ska ta minimal ansträngning.

 • Hur ska jag göra fördelningen mellan kapital? Tänker på hinkar principen.

Min tänka fördelning är:
100 k buffert på sparkonto
300 k 50/50
200 k 90/10 + fylla på med månadssparande löpande framgent
Så…

 • Flytta lasset och börja om på Lysa? Är de värt mödan för ökad enkelhet? Eller bygga en 50/50 på Nordnet där jag redan har sparande igång.
 • Ser nivåerna för fördelningen relevanta ut?

Tacksam för input!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mika!

 • För att bestämma var du ska ha pengarna så handlar det om hur mycket tid du vill lägga ned och om du tycker att det är värt den extra kostnaden för att någon annan sköter ombalanseringen åt dig eller ej?
  Om du tycker det är värt det och inte vill lägga ned tid, kör på Lysa.
  Annars kör du på Nordnet.
 • För att ta reda på hur mycket du bör ha i varje hink enligt Fyra hinkar strategin, så anger Jan hur du kan räkna ut det i just artikeln ”Fyra Hinkar Strategin”.
  100k i buffert tror jag är lite mycket iaf, beror såklart på vad för typ av bostad och ekonomisk situation du har.
 • Om det är värt att flytta allt till Lysa får du välja enligt mitt första svar, annars kör du på Nordnet tycker jag.
 • Samma här, refererar till mitt andra svar.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-06 klockan 19:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.