Insättning i nybörjarporrföjen
Sök:

Insättning i nybörjarporrföjen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Felicia

Den här artikeln publicerades 2017-05-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Insättning i nybörjarporrföjen

Hej. Jag är 20 år och har läst om nybörjarporrföljen och är sugen på att själv börja investera i en sådan. Jag har tidigare bara sparat mina pengar på ett vanligt sparkonto utan ränta. Till min fråga: vid första köpet, kan jag gå in med en klumpsumma och sedan spara månadsvis en mindre summa. Eller bör jag helt enkelt bara börja med den summan jag tänker köpa för varje månad utan att sätta in en större summa vid första köpet? Om jag ska sätta in en klumpsumma hur stor bör då denna vara i förhållande till alla ens tillgångar? Vi säger att jag har 120 000 kr på ett sparkonto, pluggar och får csn, hur mycket verkar isåfall rimligt att sätta in vid första köpet?

tacksam för alla svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Felicia,
Jag skulle säga att det viktiga är att du lägger upp en korrekt ekonomisk plan:

Buffert –  beroende på hur dina utgifter ser ut och hur stabila de är så bör din buffert ligga kring 1-2 månadsutgifter (dvs. om dina utgifter är på 5000 kr/månad så bör din minsta buffert vara 10000 kr, förutsatt att du aldrig har fasta utgifter som överstiger ~5000 kr/månad).

Månadsvis eller klumpsumma är inte så viktigt, men rent statistiskt så ska du sätta in allt direkt. Finns att läsa om här på bloggen:

Nybörjarportföljen är ett bra val, lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-07 klockan 14:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.