invenstera med hävstång
Sök:

invenstera med hävstång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Axel

ställde för sedan frågan: invenstera med hävstång

Hej

Jag har länge fundera på att investera med hävstång. Eftersom det finns extremt stort utbud av dem skulle jag vilja få lite tips och råd.

Jag vill kunna investera långsiktig och har därför funderat på mini futures. Men skulle vilja höra era åsikter om andra metoder som invensteringslån, warrant, optioner, etc

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Det kan vara svårt att vara uthållig med minifuturer. Om börsen går åt fel är det lätt att bli knockad om man har lite högre hävstång. Dessutom finns det en motpartsrisk och din investering kan bli värdelös om utställaren går i konkurs. Under Corona-raset i våras visade det sig dessutom att det inte alltid gick att handla i futurerna till och från, och jag är inte ensam om att inbilla mig att det inträffade när det hade varit till investerarnas fördel att kunna handla värdepappret. En fördel med minifuturer är möjligen att man alltid ”beviljas kredit”, då den är inbyggd i själva värdepappret.

Det finns även en inlärningströskel med minifuturer. Det är inte så svårt att handla med dem egentligen, men om man vill förstå vad som händer behöver man läsa på lite. Hävstången försvagas om börsen rör sig i rätt riktning, så man kan behöva byta futur för att behålla önskad hävstång. Och om börsen rör sig i fel riktning förstärks i stället hävstången, vilket kan vara lite spännande för den som är rädd om sina pengar.

Att ha ett investeringslån är i någon mening en renare lösning. Du äger dina aktier och behöver ”bara” se till att du inte överskriver belåningsutrymmet. Om börsen rasar kan du swisha in en amortering om du har tillgång till likvider på annat konto, och så är du fortfarande kvar på banan. Futurer går upp i rök sekundsnabbt om det tillfälligt blir en kraftig spik åt fel håll.

Nackdelen med belåning på exempelvis Nordnet är att villkoren kan ändras med någon månads varsel. Jag fick en ovälkommen julklapp sent förra hösten då något handlingskraftig person fått för sig att hitta på nya regler.

Min erfarenhet är att det är lättare att låna på Nordnet än Avanza. Avanza har ett väldigt magert utbud av värdepapper som kan användas till de lite mer förmånliga räntorna. Avanza litar till skillnad mot Nordnet inte på statsobligationer, guld och sånt skit, så man kan bli tvingad att välja värdepapper som man egentligen inte hade haft som förstahandsval.

Jag har ingen erfarenhet av att använda optioner som hävstång, men har ändå tittat lite på det. Problemet med optioner är att de handlas i poster om 100, så det blir ganska trubbigt när man måste handla med (i mina ögon) så stora underliggande belopp. Exempelvis stängde OMXS30-indexet i dag på 1.802 kr, så om man handlar i optionen är det underliggande värdet 180.200 kr. Det kan bli lite väl mycket drag under galoscherna när kursen drar i väg åt fel håll.

Avanza och Nordnet tar 99 kr för ett optionskontrakt. Degiro tar 5 spänn. Jag har inte grävt i det, men något mervärde borde det ju finnas i att betala 20 gånger så mycket hos Avanza och Nordnet.

Du har inte nämnt certifikat med hävstång, och det kanske är lika bra det. Certifikat med hävstång lämpar sig egentligen bäst att äga över en dag. På längre tid blir det en urholkningseffekt som mal sönder värdet eftersom kursen justeras varje morgon så att hävstången ska vara konstant.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-14 klockan 19:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂