Investera 1 miljon vid ett tillfälle
Sök:

Investera 1 miljon vid ett tillfälle

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Frans

ställde för sedan frågan: Investera 1 miljon vid ett tillfälle

Jag har nyligen fått 1,3 mkr i avkastning på en investering och vill hitta ett lämpligt sätt att återinvestera dessa. Som många andra har jag blivit lite bränd på börsen några gånger och är nervös för att pengarna ska förloras vid en börsnedgång. I övrigt är min ekonomi god och jag äger ett hus med 50% belåning samt inga övriga lån.Jag har förhandlat mig till en förmånlig ränta för mitt bolån med banken med utbyte om att välja dem som husbank. Min risknivå är strax över medel och jag har en långsiktig sparhorisont. Jag har inte intresse eller tid för att vara aktiv med att förvalta min porfölj och jag tror inte heller på aktivt förvaltade fonder med höga avgifter.Jag vill testa er på följande enkla upplägg:

 • Investera 1 mkr i Fonden SEB Etisk Global Index vid ett tillfälle(avgift 0,45%) på ISK hos SEB.
 • Behålla 300 tkr på bankkontot som buffert.
 • Löpande spara 10 000 kr i månaden i samma fond

Tacksam för kloka synpunkter.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag hade inte lagt hela summan i en fond, även om det är en bred globalfond.

Att behålla en del som buffert på kontot låter bra om det är den summa som du är bekväm med som buffert. Däremot så rekommenderas det faktiskt att man, om man har en större klumpsumma, investerar den vid ett och samma tillfälle då det visat sig ge högre avkastning på så vis. Hur det kommer sig kan du läsa om här:

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Om du är nervös får hur det skall gå med pengarna i en nedgång så hade jag övervägt Rika Tillsammans-portföljen. Den lämpar sig för så pass stora belopp som det handlar och är uppbyggd för ha lägre risk och ge avkastning oavsett hur börsen går. Fördelningen på en sådan portfölj:
25% Aktiefonder
25% Guld och silver
25% Korta räntefonder
25% Långa räntefonder

Mer ingående om den och hur man kommer igång med den läser du här:

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I tillägg kompletterar jag även med en del aktier i Investor och Kinnevik.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Finns inget rätt eller fel men personligen skulle jag aldrig lägga ett så stort belopp i en och samma fond även om den är bred/global. Jag skulle nog som Frans föreslog komplettera med några aktier som ger utdelning eftersom du är långsiktig. Jag hade ungefär samma situation som du och min investering blev så här:

  50% fonder
  30% aktier
  20% kontant

  Fonder (index).
  Spp Global (avgift 0,30%) Totalt 40%
  Spiltan aktiefond aktiebolag (0,20%) 20%
  SPP Usa (0,20%) 10%
  Länsförsäkringar tillväxt (0,40) 10%
  Swedbank robur access asien (0,20%) 10%
  XACT Högutdelande (ETF) 10%

  Aktier:
  Investor 30%
  Kinnevik 20%
  Latour 20%
  Axfood 10%
  Skanska 8%
  NCC 7%
  Svenska Handelsbanken 5%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 2. Vit pil

  Tillägg:
  Snittavgifterna på fonderna ovan är 0,26%. XACT köper man som en vanlig aktie med courtage. vilket brukar bli ca 1-2 kr per tillfälle.
  Månadssparar ca 12000 kr med samma fördelning enligt ovan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-22 klockan 20:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.