Investera 15.000 samt 80.000
Sök:

Investera 15.000 samt 80.000

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Natalie

ställde för sedan frågan: Investera 15.000 samt 80.000

Hej! Jag har tänkt börja spara till 2 olika saker från o med nu i augusti, 80.000 till en pengamaskin samt 15.000 till ett kortsiktigare mål ( 5 år max 10.)

Till pengamaskinen har jag tänkt spara 12.000 kr i månaden från och med januari och till det kortsiktiga målet ca. 3.000 i månaden från samma tid. Hur bör jag placera dem?

Pengamaskinen vill jag ”ha klar” inom 20 år helst och mitt mål är då 6.000.000. Det kortsiktiga målet är mest för att kunna sätta guldkant på våran tillvaro och eventuellt kunna renovera vårat hus. Tanken är att all eventuell avkastning skall återinvesteras.

 

Tacksam för svar!

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena!

Det var onekligen ett ambitiöst sparande!

Sparande på under fem års sikt tycker jag inte att man ska sätta på börsen, det finns en risk att det tappar i värde tills pengarna ska användas.

I ”pengamaskinen” tycker jag att det till fullo ska vara aktier/aktiefonder. Det vet jag att Jan inte riktigt håller med om det, han brukar rekommendera en del i räntebärande papper. Det är en smaksak hur stor risk man är beredd att ta, och med en del i räntor kan man genom ombalanseringar göra goda affärer om det är stora svängningar på börsen, men att ha enbart aktier/aktiefonder har ändå lönat sig bäst historiskt.

Jag tycker att man bör ha en geografisk blandning på sina investeringar. Att ha allt i svenska aktier gör att man riskerar gå ordentligt på pumpen p.g.a. händelser i vårt lilla land.

Gällande aktier eller fonder tycker jag att man kan satsa på aktier om man är lite intresserad. Man behöver inte vara expert, men det gäller att ha i alla fall tio olika aktier för att få viss riskspridning, gärna i olika branscher. Sedan gäller det bara att låta bli att göra dumma saker, se https://rikatillsammans.se/de-8-vanligaste-misstagen-jag-och-andra-investerare-gor-och-har-gjort/

Men annars kan man satsa på fonder istället och då är indexfonder med låga avgifter (helst 0,2 % eller lägre) som gäller. Aktivt förvaltade fonder med höga avgifter lönar sig inte, möjligen med undantag för att småbolagsfonder kan vara intressanta eftersom de mindre bolagen ofta har gått bättre än de stora medan indexfonderna bara har med de stora bolagen. Så en småbolagsfond kan man ha som komplement.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.