Investera 200 000 kr i min första fondportfölj.
Sök:

Investera 200 000 kr i min första fondportfölj.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

ställde för sedan frågan: Investera 200 000 kr i min första fondportfölj.

Hej! Har länge velat förflytta mina sparpengar till en annan sparform. De ligger just nu på ett nollräntekonto och förlorar värde.

Tanken är att jag ska investera 200 000 kr i fonder. Sparandet är på 5-10 år. ISK-konto hade jag tänkt.

 

Så här ser min portfölj ut i nuläget:

Länsförsäkringar Global Indexnära 60%

Spiltan aktiefond invest 10%

SEB Sverige Indexfond 10%

Vanguard FTSE Developed Europe (VGEU) 10%

Swedbank Robur Access Asien 10%

 

Hur ser detta ut?

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Samma svar som i min kommentar till Per-Åke. Bort med Europa-fonden och ersätt med en räntefond. Kanske till och med öka till 20 procent räntefonder till följd av tidshorisonten är mindre än 10 år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Global
Länsförsäkringar global indexnära 30%
SPP aktiefond global 30%

Sverige
Spiltan aktiefond investmentbolag 15%

Europa
Vanguard FTSE Developed Europe (VGEU) 10%

Tillväxt
Swedbank Robur Access Asien 5%

 

vill ej göra en ny tråd så jag frågar i denna istället tycker ni min ser bra ut? den liknar din rätt mycket men vet inte exakt hur jag ska dela upp den. funderar på om man ska ha räntefonder mer??

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skulle ta bort Europa – finns ingen anledning att ha den, när ni redan har det via globalfonderna. Ca 22 % av en globalfond är Europa, i ditt fall Per-Åke, blir det ju 13,2 % bara från globalfonderna. Sedan skulle jag nog lagt till Länsförsäkringars Tillväxtmarknadsfond och minst 10 procent räntefonder, givet att tidshorisonten är 10+ år. Annars skulle jag ökat andelen räntefonder till ca 40 % vid 5 års tidshorisont.

  Det vill säga ungefär som Nybörjarportföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-30 klockan 18:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.