Investera 200 000 kr
Sök:

Investera 200 000 kr

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus Wahlstedt

ställde för sedan frågan: Investera 200 000 kr

Hej Jan och Caroline,

 

Först vill jag berömma er fantastiska blogg och podd. Ni är grymma! Jag kom in på er site för första gången förra veckan och har redan lyssnat på flera poddavsnitt. Jag är snart 30 år gammal och är intresserad av börsmarknaden men har inte själv inte investerat på marknaden. Jag har 200 000 kr som jag vill spendera på börsen. Jag är långsiktig och behöver inte pengarna på 10-årsperiod och jag vill ha en hög risk. Är det 90/10 portföljen ni rekommenderar eller är det en annan typ av portfölj? Skulle ni sätta in 200 000 kr direkt och ha ett månadssparande på ca 1500 kr i månaden eller ha ett startkapital(100000 kr) och med ett högre månadssparande(ca 3500 kr)? Ska jag ha ett isk sparkonto i min bank Nordea eller råder ni mig istället någon annan bank(nordnet,avanza) ?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Med långsiktigt sparande är 10 år ett minimum. Om börsen kraschar hårt kan det ta många år innan den återhämtat sig till +- noll så att säga. Måste du ha pengarna efter 10 år skulle jag i din sits ha mer räntefonder i portföljen, kanske uppemot 20%.

Jag hade gått in med 200tkr i ett enda tillfälle så att de exponeras på börsen direkt.

Nordea och andra banker brukar ha ett rätt magert utbud jämfört med rena fondhandelsplattformar som Avanza eller Nordnet, men det beror på om du får lite extra tillbaka av banken om du ska ha ditt fondsparande där. Men den lilla rabatt du får i bolåneränta brukar vara en liten droppe i havet så våga vara otrogen.

T ex kan jag se att Nordea bara ett fåtal indexfonder som dessutom är dyrare i drift än de billiga och bra indexfonder du hittar hos Avanza och dylikt.

svarade på frågan för sedan

Hej Marcus!

Läs lite artiklar om hur du vill investera pengar, jag länkar lite olika portföljer som du kan läsa på om.

Tidshorisont 0-2 år: https://rikatillsammans.se/rantefonder/ & https://rikatillsammans.se/basta-sparrantan-sparkonto-2017/

Tidshorisont 2-5 år: https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Tidshorisont 5-10 år: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

Tidshorisont 10 år+: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Jag skulle inte investera hela 200tkr direkt, börja med en del och sedan månadsspara in resterande över 1-2år, absolut finns det artiklar som säger att investera allt direkt har visat sig ge bäst avkastning över tid.
Men efter 10 års börsuppgång och en högkonjuktur som varat ett bra tag. Så kommer en vändning till lågkonjunktur inom en snar framtid. Detta kommer medfölja lägre vinster för bolagen och att bolagen då bör gå ned i värde.

Detta är endast min rekommendation!


Den här artikeln publicerades 2018-09-24 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.