Investera 230000 kr till mitt barn.
Sök:

Investera 230000 kr till mitt barn.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria Norling

Den här artikeln publicerades 2017-09-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investera 230000 kr till mitt barn.

Min dotter har fått utbetalt 237000 kr från sitt försäkringsbolag. Pengarna är låsta men om jag kan presentera en vettig sparplan till överförmyndaren så kommer de betalas ut till oss föräldrar så vi kan omplacera dem. Pengarna kommer då stå i vårt namn, så vi pratar om ett sparande som ska sträcka sig ca 10 – 12 år framåt. Vi tänker oss 5-6 olika poster, en del passivt sparande och en del där man får vara lite mer aktiv. Pengarna står just nu på ett 0-ränte konto så vill få ändan ur vagnen nu.

Tack på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Lucas i hans svar, lite mer specifik information hittar ni globala barnportföljen här.

Även om det är att tala i egen sak så skulle jag rekommendera min och Charlies bok ”Gör ditt barn rikt (annonslänk)” på ämnet just sparande till barn som förutom själva placeringsstrategin tar upp hur barnen kan få växa med pengarna och hur man pratar med dem om pengar. Dessutom underlättar det om ni behöver begära om att få dispens om att få förvalta pengarna.

Sedan är det ganska viktigt om att sprida ut insättningen av pengarna över en längre tidsperiod, gärna två år eller mer. Läs mer om det i min artikel här.

Lycka till med sparandet!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

En billig globalfond (0,2 % i avgift) är en bra bas, om man vill kan man till och med ha endast detta.

Sedan kan man välja lite andra fonder också, om man vill ha en viktning mot någon viss del av världen, eller en viss bransch, men det är hela tiden viktigt att titta på avgiften.

För att minska risken för att investera hela beloppet vid fel tillfälle kan man sprida ut inköpen över två års tid.

Om man är lite försiktig av sig kan man ha en viss del i räntor också (enklast i räntefonder), men i ett långsiktigt sparande brukar aktiefonder vara det bästa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-06 klockan 10:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.