Investera 5 miljoner - hela summan nu eller dela upp den?
Sök:

Investera 5 miljoner – hela summan nu eller dela upp den?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Louise

ställde för sedan frågan: Investera 5 miljoner – hela summan nu eller dela upp den?

Jag har fått ett arv på 5 miljoner som jag nu vill börja investera enligt 4 hinkars principen ( eller kanske 3 hinkar då jag inte kommer att ha en lekhink). Med tanke på Corona viruset och att börsen nu gått ner så pass mycket, rekommenderar ni att investera de 5 miljonerna vid ett tillfälle eller att dela upp insättningarna? I så fall vid hur många tillfällen och hur långt emellan dom, för att maximera avkastningen?
Jag ska även påbörja ett långsiktigt sparande till min dotter som är ett år gammal. Jag vill investera 200 000. Samma fråga här; ska jag göra en insättning eller dela upp summan?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Läs denna fråga som Jan ställt i Facebook

läs sedan mer om hur det ser ut i världen och bestämd dig för vad du tror kommer ske och investera efter hur du tror vad gäller vilken tidpunkt du vill köpa aktier vid.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Louise!

Det finns ett matematiskt korrekt svar på din fråga om att investera allt på en gång eller sprida ut och det tas även upp i ett av avsnittet här på bloggen. Det matematiska svaret är: allt på en gång kommer med störst sannolikhet ge mest avkastning. Men frågan är hur detta blir känslomässigt, skulle det vara jobbigt att gå ”all-in” för att sedan se portföljerna sjunka -20% ex? Kommer du freka ut då och ta ut pengarna?

Annars känslomässigt kanske det är skönare för sömnen att tex dela upp summan i 12 delar och sprida ut över ett års tid eller 18 delar på 1 och ett halvt år. Här gör man vad som känns bäst för en själv.

Innan du börjar att investera kan det därför vara väldigt bra att fundera på vilken risktolerans du har.

4 hinkar är ju just ett väldigt bra sätt att göra detta på. För då kan man även om man ser röda siffror på kontot ändå veta att man har en tillräckligt robust ekonomi för att ta sig igenom det.

Lycka till med dina pengar!

Mvh Tobias R

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Tobias,

  Tack för ditt svar! Jag lyssnade på avsnitt 92 om att investera en större summa pengar och då sägs det att i de flesta fall är det matematiskt korrekta att investera allt på en gång ( jag har inget problem med detta känslomässigt) men att det vid tidigare börsfall i historien varit bättre att sprida ut insättningarna, men frågan är då över hur lång tid som är rimligt i dessa Corona tider?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Louise
 2. Vit pil

  Hej,
  Det är ju bara spekulation i nuläget, ingen vet ju hur länge det här kommer hålla i sig. Vet att Jan pratade i något avsnitt för inte allt för länge sedan att kanske 18 månader kan vara rimligt. Alltså 1/18 i taget över en period på 18 månader. Det skulle ju kunna vara en strategi, men tror egentligen det viktigaste är att man väljer något som funkar för en själv och sedan inte avviker från sin strategi.
  Lycka till!
  /Tobias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias R

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-12 klockan 14:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.