Investera 6 miljoner
Sök:

Investera 6 miljoner

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jeanette

ställde för sedan frågan: Investera 6 miljoner

Jag har fullmakt att investera 5.8 miljoner. Pengarna finns idag som kontanter på ett vanligt konto till noll procent ränta på Nordea. Jag kan inte flytta dom till någon annan bank men får investera i värdepapper/fonder som är valbara i hela Nordeas fondutbud (inte bara Nordea fonder alltså).

Tänkte ev. investera 200 000 kr i månaden under ca 2 år. Delar av pengarna kommer troligen att behöva nyttjas inom 5-10 år men inte allt.

Eftersom pengarna inte är mina så vill jag inte äventyra för mycket utan ta låg till medelstor risk. Inget köp av rena aktier utan bara fonder. Helst med låga avgifter.

Hur bör en sådan portfölj se ut? Vad rekommenderas?

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle investerat enligt följande om jag  haft 6 miljoner:

 • 1,5 miljoner direkt i utdelningsaktier, du bör ha minst 20 sådan aktier, det finns massor med tips om lämpliga aktier på nätet. Det bör ge en utdelning varje år av ca 3 %, dvs 45 000 kr/år som bör återinvesteras.
 • 1,5 miljoner i svenska investmentbolag, välj de 3 största och köp aktierna månadsvis, dvs ca 60 000 kr/månad. Det bör ge ca 5 % i medeltal över tid.
 • 1,5 miljoner i globalfonder, välj ca 3 st och köp fonderna månadsvis, dvs ca 60 000 kr/månad. Det bör ge ca 5 % i medeltal över tid
 • 1,5 miljon sätts in direkt på ett räntebärande konton, välj 3 st i olika banker som har insättningsgaranti, Det bör ge ca 1,5 % varje år

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det låter som en lite speciell situation med ett så stort belopp och att pengarna inte är dina egna.

Med en lägre risk tycker jag att förslaget ovan, med 75 % aktier, låter väl offensivt.

Jag känner inte till Nordeas utbud, men låga avgifter på alla typer av fonder är va du ska leta efter. Gällande aktiefonder är en global indexfond en bra bas, och egentligen kan det vara allt man behöver.

För att hålla nere risken bör dock andelen aktiefonder inte vara för hög. Att aktiefonder under loppet av ett år tappar 50 % är något som kan hända. Därför bör du ha en fördelning mellan aktier och räntor.

Räntor kan vara att ha pengarna på ett bankkonto, korta eller långa räntefonder. Risken är större på långa räntefonder än på korta. Men avkastningen på korta är väldigt låg nu när räntan är så låg. Jag känner som sagt inte till Nordeas utbud, men avgiften är väldigt viktig vid räntefonder eftersom avkastningen är så låg. Kanske är ett bankkonto helt enkelt det bästa.

Fördelningen mellan aktiefonder och räntor får du fundera på. Den avgör till stor del risknivån. ”Låg till medelstor risk” skulle jag tolka som 30-60 % aktiefonder, men där får du känna efter vad som känns rätt för din egen del.

Hoppas detta var till lite hjälp i alla fall!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Prata med en ekonomisk rådgivare eller lägg in 60/40 portfölj.

60% global indexfond

40% kort räntefond eller sparkonto

Ombalansera varje månad. Då köper man när det går ner och säljer när det går upp.

Öka % i global index om du har råd med mer risk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Obs jag är ingen licensierad ekonomisk rådgivare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip S

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-13 klockan 14:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.