Investera allt eller lite åt gången?
Sök:

Investera allt eller lite åt gången?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tor

Den här artikeln publicerades 2017-10-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investera allt eller lite åt gången?

Hej Jan,

 

Hoppas allt är bra med dig och alla läsare.

Min fru och jag ska flytta hem från utlandet och säljer 2 av våra 3 fastigheter där, behåller en som säkerhet. Det kommer att ge oss en bra vinst på ca 9 miljoner kr efter skatt, husköp och renovering i Sverige. 500 000 kr tänkte vi ha i buffert, 200 000 kr till två bilar, behöver inget fancy. 100 000 kr var i privata pengar, alltså 200 000 kr. 100 000 kr i indexfond konto till framtida barn. Efter övriga kostnader har vi ca 7,5 miljoner kr kvar.

Vår tanke var att investera 5 milj kr i fonder, räknar på 6% avkastning, och investera i fastigheter för 2,5 milj kr.

 

Alltså, frågorna är:

Låter detta som en bra plan?

Ska vi investera samtliga 5 milj på en gång i olika indexfonder, eller dela upp det över en kortare/längre period? Om ja, hur lång period bör man dela upp det över?

Uppskattar alla konstruktiva tankar och idéer!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tor,

Svaret på om du ska investera allt på en gång eller inte beror på hur väl du kan hantera risken att investera allt precis före en marknadsnedgång. Det är lätt att överskatta sin förmåga att klara en riktig börssmäll.

I teorin är det tydligt, tittar du bara på förväntad avkastning ska du investera allt på en gång.  Ett kort och koncist resonemang om varför kan du hitta här på Småspararguiden.

I praktiken är detta svårt för många, pga att det mänskliga psyket ogillar risk och värderar risken att missa en uppgång lägre än risken att utsättas för en nedgång (även om konsekvenserna på den långsiktiga avkastningen kan vara värre i det första fallet). Vi har lättare att ta till oss en lite-i-taget-approach. Jan har en bra genomgång här som går in lite även på de aspekterna.

Å andra sidan, gör du en all-in-investering i en väl utformad portfölj ska denna inte behöva gå ned mer än du klarar av att hantera.

Svaret på din första fråga, om det är en bra plan, beror lite på vilka fonder ni tänker er. Att det är indexfonder är en bra start, men se till att få en ordentlig riskspridning i aktiedelen av portföljen och en sammansättning mellan aktier och ränteinvesteringar som passar era behov av både att kunna ta ut pengar löpande och att nå era långsiktiga mål.

Henrik Tell

Effektiv Förmögenhetsförvaltning – effektivff.se

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-13 klockan 13:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.